Забезпечення безпеки шахт Мінвуглепромом визнано недостатнім

Субота, 27 червня 2009, 10:30

Робота Міністерства вугільної промисловості з реалізації заходів Програми Кабінету міністрів щодо підвищення безпеки праці на вуглевидобувних і шахтодобивающіх підприємствах визнана недостатньою.

Таке рішення було ухвалене на колегії Держгірпромнагляду, повідомляє прес-служба відомства.

Згідно з повідомленням, на колегії було відзначено, що Мінвуглепром з 112 запланованих заходів Програми не виконав майже половину.

У зв'язку з цим, стан промислової безпеки на вугільних підприємствах ще перебуває на низькому рівні, а виробничий травматизм - на надзвичайно високому.

Реклама:

Один з першочергових заходів Програми - нормативно-правовий акт з охорони праці "Новітні системи управління виробництвом та охороною праці на вуглевидобувних підприємствах України" - до сих пір не введено в дію.

Не проведено майже третину обстежень технічного стану, ревізій та налагодження стаціонарного обладнання та оглядів на придатність за термінами експлуатації.

Як повідомляє відомство, низький рівень забезпеченості працівників вугільних підприємств засобами індивідуального та колективного захисту - респіратором (56%), фільтрами до респіратором, рукавичками (50%), ізолюючих самоспасателямі, індивідуальними сигналізатор метану і т.п.

Незадовільно, за інформацією Держгірпромнагляду, вирішується питання щодо нормалізації теплових умов роботи у глибоких шахтах 1000 і більше метрів.

Охолодження повітря холодильними машинами проводиться лише на 4 шахтах області, а мають потребу в цьому ще 17 шахт.

Не кращим чином виконані і зауваження Держгірпромнагляду.

Зокрема, не вжито заходів щодо забезпечення соціального захисту шахтарів, сприятливих умов праці, шляхом удосконалення структури у вугільній галузі; не проведена атестація керівників державних вугледобувних підприємств та їх підрозділів на знання питань охорони праці, не забезпечені нормативною базою пілотні проекти з реконструкції систем дегазації та утилізації шахтного метану.

З метою зниження рівня аварійності, виробничого травматизму та професійної захворюваності шахтарів колегія зобов'язала Мінвуглепром визначити в галузі проблемні питання, які потребують в державному рішенні; прискорити розробку та впровадження нормативного акту "Новітні системи управління виробництвом та охороною праці на вуглевидобувних підприємствах України"; більш ефективно впроваджувати новітні технології безпечного вуглевидобутку на шахтах глибиною понад 800 метрів; максимально забезпечити працівників шахт засобами індивідуального та колективного захисту.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!