Міністерства посварились через вугілля

Середа, 17 червня 2009, 19:37

Міністерство палива та енергетики пропонує знизити базову закупівельну ціну енергетичного вугілля, яке постачається на теплоелектростанції (ТЕС) енергогенеруючих компаній на 14,7% (на 77,76 гривень) - до 450 гривень за тонну (без ПДВ).

Про це ідется в матеріалах Міністерства вугільної промисловості, які підготовлені до засідання комітету Верховної ради з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

Згідно з документом, Мінпаливенерго пояснює необхідність зниження ціни на енерговугілля складним фінансовим станом підвідомчих ТЕС і важким станом теплової електроенергетики в цілому.

У той же час в Мінвуглепромі виступають категорично проти такої ініціативи Мінпаливенерго.

Реклама:

"Мінвуглепром категорично проти запропонованого Мінпаливенерго зниження рівня ціни однієї тонни енергетичного вугілля до 450 гривень, оскільки це призведе до втрат доходу державних вугледобувних підприємств тільки в другому півріччі 2009 року на загальну суму 1 млрд. гривень", - наголошується в матеріалах.

У вугільному міністерстві відзначають, що така ініціатива Мінпаливенерго ставить під загрозу проведення гірничих робіт, виплату зарплати і призведе до зростання соціальної напруги в шахтарських колективах і вугільних регіонах країни.

При цьому в Мінвуглепромі вважають, що для збалансування доходів і витрат вугледобувних підприємств, які управляються міністерством, ціну на енергетичне вугілля необхідно збільшити на 44,2% (на 233,24 гривень) - до 761 гривень за тонну.

Згідно зі спільним наказом цих міністерств від 6 травня 2009 року, на сьогодні діє базова договірна ціна енергетичного вугілля, що поставляється для потреб теплоелектростанцій генкомпаній, у розмірі 527,76 гривень за тонну (без ПДВ).

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: