Ющенко побачив стабілізацію у банківській системі

Середа, 17 червня 2009, 17:55

Президент Віктор Ющенко констатує стабілізацію в банківській системі.

Про це він заявив під час наради за участю керівництва НБУ і комерційних банків, повідомляє агентство "Українські новини".

Зокрема, за словами президента, стабілізувалася ситуація з рівнем ліквідності банків, припинився ріст неплатежів у банківській системі, стабілізувалася ситуація на валютному ринку, а також відновився приплив фізосіб у банківську систему.

За словами Ющенка, в останні дні ліквідність банківської системи є навіть трохи надлишковою, і Національному банку доводиться розміщувати свої сертифікати, абсорбуючи до 1,8 млрд. гривень надлишкової ліквідності на день.

Реклама:

На кореспондентських рахунках банків, за даними президента, акумульовано 20-21 млрд. гривень.

Що стосується неплатежів у банківській системі, то, як зазначив Ющенко, якщо раніше щомісяця з'являлося по 2-3 банки, які затримували платежі, то зараз число таких фінустанов стабілізувалося і не збільшується.

Щодо ситуації на валютному ринку президент підкреслив, що вона залишається стабільною вже протягом 3,5 місяців, при цьому курс формується на ринкових основах, а відхилення готівкового, безготівкового й офіційного курсів мінімальне.

Президент також зазначив, що за останні 2-3 тижні НБУ викупив на міжбанку надлишкову пропозицію валюти обсягом 160-170 млн. доларів.

"Можна говорити про те, що завдання зі зміцнення національної валюти виконано", - сказав він.

Щодо динаміки коштів вкладників у банках президент зазначив, що після відтоку на 4,9 млрд. гривень у березні кошти вкладників збільшилися у квітні на 1,2 млрд. гривень, у травні - на 1 млрд. гривень, а за 15 червня - на 2,2 млрд. гривень.

"Вкладники повертаються в банки. Тепер необхідно перейти до аналізу невирішених проблем (у банківській системі)", - сказав президент.

Серед таких невирішених проблем він назвав незначні обсяги кредитування банками економіки і затягування процесу рекапіталізації банків.

Як повідомлялося, 10 червня Кабінет міністрів затвердив остаточне рішення про рекапіталізацію за участю держави Укргазбанку, банку "Київ" і Родовід Банку.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!