Для закачування газу в ПСГ Україна візьме кредит у Європі

Середа, 17 червня 2009, 15:41

Україна має намір залучити синдикований кредит для фінансування закачування природного газу в підземні сховища.

Про це заявив виконуючий обов'язки міністра фінансів Ігор Уманський, пише газета "Дело".

"Ведуться переговори з європейськими партнерами про залучення синдикованого позики через європейський інститут. Переговори ведуться і з Російською Федерацією. Я сподіваюся, що найближчим часом ми знайдемо алгоритм фінансування закачування газу", - сказав в.о. міністра фінансів.

Він також відзначив, що без вирішення цього питання Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України" буде відчувати проблеми з ліквідністю і забезпеченням своїх зобов'язань по взятих раніше кредитах.

Реклама:

"Без вирішення питання фінансування закачування газу в цьому році фінплан "Нафтогазу" не буде збалансований. Якщо ми не забезпечимо фінансування, у НАКу дійсно будуть серйозні проблеми з ліквідністю і виконанням умов кредитів", - сказав Уманський.

При цьому він зазначив, що для зміни ситуації необхідні в цілому структурні зміни на газовому ринку України, зокрема, що стосуються використання розподільних рахунків для оплати газу споживачами.

Крім того, в.о. міністра, коментуючи повідомлення ЗМІ, зазначив, що Кабінет міністрів в умовах існуючого економічної кризи та політичної ситуації не вважає необхідним підвищувати ціни на газ для населення.

У той же час Уманський зазначив парадоксальну ситуацію, коли ціни на газ для населення в Україні нижчі, аніж ціни на газ для населення в Росії, яка є основним експортером цього ресурсу.

Чиновник також повідомив, що на засіданні Кабінету міністрів в середу будуть розглядатися пропозиції по внесенню змін до закону про державний бюджет на 2009 рік, які стосуються "Нафтогазу".

Як повідомлялося, 16 червня, перебуваючи в Люксембурзі, прем'єр-міністр Юлія Тимошенко заявила, що Україна має намір залучити кредити європейських банків для закачування газу в ПСГ.

У травні "Нафтогаз" для цих цілей залучив 3,8 млрд. гривень кредитних коштів у Державного Ощадбанку.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!