Економіка України почала відновлюватися?

Понеділок, 4 травня 2009, 13:50

Економіка України, що постраждала від економічної кризи, почала подавати ознаки зростання після затяжного падіння.

Про це пише газета The Financial Times.

За даними видання, потроху почала відновлюватися сталеливарна галузь, а сільськогосподарський сектор очікує рекордного врожаю зернових.

"Безумовно, в нас простежується тенденція в напрямку стабілізації, експорт останнім часом зростає", - сказав представник секретаріату президента Олександр Шпалак.

За його словами, зростанню металургійної промисловості посприяла обвальна девальвація української національної валюти.

У той же час, як відзначає The Financial Times, поки що складно сказати, чи є в Україні зростання стійким, тому що три основних джерела іноземної валюти - експорт сталі, хімії та зерна - сильно залежать від попиту на зовнішніх ринках.

Тим не менш, українська влада дивиться в майбутнє зі стриманим оптимізмом. Зокрема, вона сподівається на подальше пожвавлення економіки після отримання другого траншу 16-мільярдного кредиту від МВФ, пише видання.

Як очікується, фонд прийме рішення про виділення Києву грошей 13 травня.

Прихильники Ющенка, пише газета, твердять, що спад українського ВВП за останні місяці склав близько 25 відсотків. Однак достовірних цифр щодо цього немає, тому що уряд Юлії Тимошенко відклав на кілька місяців публікацію офіційних статистичних звітів.

Оприлюднені були тільки деякі позитивні дані. Так, стало відомо, що в першому кварталі 2009 року експорт сталі з України зріс на 15 відсотків у порівнянні з останніми трьома місяцями 2008 року.

При цьому The Financial Times зазначає, що впевненість у стійкому відновленні української економіки підриває безперервне протистояння між президентом і прем'єр-міністром.

1 травня голова державного казначейства України Тетяна Слюз оголосила, що державний бюджет був перевиконаний за квітень на 10,7 відсотка, а за чотири останні місяці - на 3,9 відсотка.

За її словами, виконання бюджету було ускладнене через фінансову кризу, а поточних результатів вдалося досягти завдяки "титанічній праці" уряду і різних відомств.

Реклама:

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!