Уряд сподівається відсудити у компанії Фірташа 800 мільйонів

Четвер, 14 травня 2009, 10:07

У четвер відбудеться засідання Апеляційного госпсуду Києва у справі про ліквідацію компанії "УкрГаз-Енерго", яка протягом кількох років виступала посередником у поставках імпортного газу українським споживачам.

Як повідомляє газета "Дело" з посиланням на джерело в уряді, у цей же день суд готується винести свій вердикт.

"Ми розраховуємо, що компанія буде ліквідована", - зазначив співрозмовник видання.

Позивачем у цій справі виступає "Нафтогаз України", який створив "УкрГаз-Енерго" на паритетних засадах з дітищем Дмитра Фірташа RosUkrEnergo.

Реклама:

Держкомпанія наполягає, що при заснуванні спільного підприємства в 2006 році були неправильно оформлені документи.

В кінці 2008 року Господарський суд Києва погодився з аргументами "Нафтогазу" і прийняв рішення про ліквідацію "УкрГаз-Енерго". Однак представники СП оскаржили його.

Ліквідуючи "УкрГаз-Енерго", "Нафтогаз" розраховує в першу чергу на частину прибутку посередника.

Адже з початку діяльності компанії її акціонери не змогли провести жодного зібрання. І, відповідно, "УкрГаз-Енерго" не виплачувала дивіденди.

За словами заступника голови "Нафтогазу" Юрія Колбушкіна, в результаті ліквідації СП держкомпанія розраховує отримати свою частку - близько 800 мільйонів гривень.

Однак, на думку радника прем'єр-міністра з енергетичних питань Олександра Гудими, розраховувати на швидке отримання цих коштів "Нафтогазу" не варто.

"У разі ліквідації судові виконавці повинні оцінити, які активи є в "УкрГаз-Енерго". Потім вони будуть поділені порівну між двома засновниками. Однак сподіватися, що люди, які контролюють посередника, добровільно розлучаться з активами, не доводиться", - говорить він.

Закрите акціонерне товариство "УкрГаз-Енерго" було створене в лютому 2006 року "Нафтогаз України" і компанією RosUkrEnergo з статутним фондом 5 млн. гривень і із часткою внеску учасників по 50%.

3 березня 2009 року "Нафтогаз" звернувся з позовом до Господарського суду Києва з вимогою ліквідувати "УкрГаз-Енерго". Раніше український уряд анулював своє рішення від 2006 року про створення цього СП.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!