"Нафтогаз" має повернути за кредитами половину свого капіталу

Вівторок, 12 травня 2009, 18:58

На сьогодні заборгованість за кредитами НАК "Нафтогаз України" перевищує 35 млрд. гривень.

Про це повідомляє агентство "УНІАН" з посиланням на результати аудиту Рахунковою палатою України компанії щодо використання бюджетних коштів і забезпечення повноти надходжень до державного бюджету від видобування, транспортування і реалізації природного газу.

У повідомленні Рахункової палати наголошується, що недосконала політика Національної комісії регулювання електроенергетики (НКРЕ) у питаннях встановлення тарифів на постачання, транспортування і реалізацію газу, а також наявність значних боргів за спожитий газ привели до того, що останніми роками фінансово-господарська діяльність НАК "Нафтогаз України" грунтувалася на політиці залучення кредитів.

"У 2006-2008 роках компанія залучала кредити за відсутності стабільних джерел фінансування і достатніх обсягів власного капіталу для погашення кредитних зобов`язань", - наголошується в повідомленні.

Реклама:

Разом із тим у документі зазначається, що тільки у 2009 році потреба в коштах на погашення кредитів за угодами, термін дії яких закінчиться, і відсотків за їх користування досягне майже 17,5 млрд. гривень, що становитиме більше половини власного капіталу компанії і може привести до неможливості виконання нею своїх боргових зобов`язань.

Також у повідомленні зазначається, що укладання газових контрактів проводилося в більшості випадків без достатнього економічного обгрунтування.

Діяльність на ринку газу посередницьких структур (компанія "РосУкрЕнерго" і ЗАТ "УкрГаз-Енерго") привела до переплати вітчизняними споживачами за спожитий газ лише у 2007 році майже 2,3 млрд. гривень (понад 450 млн. доларів).

Як повідомлялося, за даними Рахункової палати, у результаті укладання урядом зовнішньоекономічних контрактів на явно невигідних для НАК "Нафтогаз України" умовах на початок 2009 року заборгованість "РосУкрЕнерго" перед компанією становила 170,6 млн. доларів, і до цього часу залишається непогашеною.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!