Мобільникам влаштують сегрегацію

Понеділок, 6 квітня 2009, 13:25

В Україні будуть створені "чорні" і "білі" списки унікальних кодів стільникових телефонів (IMEI - International Mobile Equipment Identity), які дозволять прикрити сірий імпорт апаратів в країну, а також боротися з крадіжками мобільних телефонів.

Про це заявив заступник начальника Українського державного центру радіочастот (УДЦР) з питань радіоелектронних засобів Володимир Кириченко, повідомляє агентство "ЛІГАБізнесІнформ".

За його словами, з 28 березня в Україні набуло чинності рішення Національної комісії з питань регулювання зв'язку (НКРЗ), що затверджує новий Порядок реалізації в Україні радіоелектронних засобів і випромінюючих пристроїв, у тому числі мобільних телефонів.

Згідно з цим документом, коди IMEI всіх апаратів будуть внесені в єдину базу.

Реклама:

Продавці мобільних апаратів зобов'язані будуть реєструвати всі телефони при ввезенні в Україну.

При цьому телефони, IMEI яких відсутні в загальній базі, не будуть обслуговуватися операторами мобільного зв'язку.

До 30 липня 2009 року мобільні оператори зареєструють в УДЦР коди IMEI всіх телефонів, які обслуговуються у них.

Після того, як загальна база IMEI буде сформована, в силу вступить така процедура: якщо абонент купує мобільний телефон, IMEI якого немає в загальній базі, то при підключенні до оператора він отримає SMS-повідомлення з попередженням, що телефон буде обслуговуватися лише 3 місяці.

Цей час дається абоненту на те, щоб зареєструвати свій телефон в УДЦР, якщо він був завезений легально, але з якоїсь причини IMEI не був внесений в базу.

Якщо ж апарат ввезений в країну незаконним способом, то його IMEI не зможе потрапити в загальну базу і не буде зареєстрований.

За словами Кириченко, до цього часу всі рітейлери зобов'язані будуть оснастити свої торгові точки засобами, що дозволяють покупцю перевірити наявність коду даного телефону в загальній базі IMEI.

Крім того, за заявою громадян про крадіжку чи втрату мобільного телефону в МВС будуть створені так звані "чорні списки" IMEI. Ці телефони не будуть обслуговуватися операторами.

Таким способом держава сподівається зробити крадіжки мобільних телефонів в Україні позбавленими сенсу.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!