Рекапіталізація банків – покриття збитків коштом громадян?

П'ятниця, 24 квітня 2009, 16:42

Затверджений Кабінетом міністрів сценарій рекапіталізації "проблемних банків", коли держава за "абсолютно непрозорими підзаконними схемами" в обмін на гроші отримує акції банків, є необгрунтованим перекладанням фінансової відповідальності з власників банків на всіх платників податків.

Таку думку висловив народний депутат від Партії регіонів, голова Комітету з питань фінансів і банківської діяльності Микола Азаров, повідомляє прес-служба депутата.

На думку Азарова, проблеми банків, які просять допомоги у держави, полягають у тому, що їхні власники "вели ризиковану політику, зневажали інтересами вкладників, і за це в попередні роки отримували надприбуток".

"Зараз автори кризи нашої банківської системи прагнуть капітали залишити собі, а проблеми віддати державі, що є відмінним бізнесом. Чи можна повірити, що уряд безкорисливо участь в такому бізнесі?", - говорить він.

Реклама:

На думку Азарова, рекапіталізація повинна надаватися лише тим банкам, де власники готові в однаковій мірі з державою нести матеріальну відповідальність перед вкладниками.

Крім того, вважає депутат, цих грошей достатньо, щоб через Фонд гарантування вкладів роздати ці кошти населенню замість їх депозитів.

Як повідомлялося, у п'ятницю уряд затвердив список з семи банків для рекапіталізації.

За словами прем'єр-миінстра Юлії Тимошенко, уряду знадобиться на їх рекапіталізацію 3-4 тижні.

Також Тимошенко повідомила, що Кабінет міністрів може розглянути питання про входження до капіталу 26 українських банків.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!