"Нафтогазу" знайшли донора

Середа, 22 квітня 2009, 15:41

Державне казначейство на прохання Національної акціонерної компанії (НАК) "Нафтогаз України" може попередньо фінансувати її для своєчасної оплати імпортованого природного газу.

Така можливість передбачена постановою Кабінету міністрів №357 від 2 квітня цього року, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

Згідно з постановою, таке попереднє фінансування буде здійснюватися в межах надходжень коштів спеціального фонду держбюджету за програмою компенсації "Нафтогазу" різниці між цінами закупівлі імпортного газу і його реалізації суб'єктам господарювання (переважно теплокомуненерго) для виробництва теплової енергії, що споживається населенням. Обсяги авансування, згідно з документом, залежатимуть від обсягу споживання природного газу теплокомуненерго в минулому році.

Наразі в держбюджеті-2009 розмір такої компенсації становить 1,614 млрд. гривень.

Реклама:

Уряд пропонував збільшити її в 4,8 рази - до 7,725 млрд. гривень і вніс відповідний законопроект до парламенту.

Після його провалу Кабінет міністрів заявив, що затвердив аналогічне рішення своєю постановою, яка поки що не було оприлюднена.

За словами в.о. міністра фінансів Ігоря Уманського, компенсація буде збільшена за рахунок податків та інших платежів від самого НАК, які очікуються в четвертому кварталі 2008 року, але не були отримані і одночасно не були заплановані в держбюджеті-2009.

За розрахунками уряду для компенсації продаж газу за заниженою ціною в 593,45 гривень за 1000 кубометрів підприємствам теплової комунальної енергетики необхідно 6,94 млрд. гривень.

Цей розрахунок заснований на прогнозі споживання 8,8 млрд. кубометрів, ціні імпорту 179,5 доларів за 1000 кубометрів і курсі 7,7 гривень за долар.

У той же час ціна імпорту природного газу 179,5 доларів за 1000 кубометрів діяла в минулому році, тоді як у першому кварталі цього року "Нафтогаз" купує його по 360 доларів за 1000 кубометрів, а уряд прогнозує середньозважену ціну імпорту 228,8 доларів за 1000 кубометрів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!