"Газпром" побачив загрозу через від'ємне сальдо України

Середа, 15 квітня 2009, 15:46

Заступник голови "Газпрому" Валерій Голубєв вважає, що від'ємне зовнішньоекономічне сальдо України загрожує платоспроможності країни за російський природний газ.

Про це він заявив під час міжнародної конференції "Спільні інтереси України і Росії у розширенні співробітництва. Стратегії виходу з кризи", повідомляє агентство "Українські новини".

"Від'ємне зовнішньоекономічне сальдо української економіки - це для нас певна загроза для своєчасної й повної оплати за споживаний газ", - сказав Голубєв.

При цьому він зазначив, що падіння промислового виробництва в Україні привело до того, що Україна закуповує в Росії газ в обсягах на 40% менше, ніж раніше.

Реклама:

Голубєв зазначив, що зміна споживання російського газу Україною в таких обсягах вносить коригування як у плані балансу газу, так і в плані його видобутку й транспортування.

Як повідомлялося, на січень контракт на поставку передбачав постачання 1 млрд. кубометрів газу, але реально "Нафтогаз" відібрав і оплатив лише 549 млн. кубометрів, в лютому - близько 1,1 млрд. кубометрів з запланованих 2 млрд. кубометрів, у березні - близько 0,95 млрд. кубометрів при плані 2 млрд. кубометрів.

При цьому, за даними "Нафтогазу", транзит природного газу через територію України у країни Європи в січні-березні 2009 року також склав лише 57% від обумовленого в контракті на транзит: 16,4 млрд. кубометрів замість 28,4 млрд. кубометрів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!