Гривні на зміцнення дали ще два тижні

Середа, 15 квітня 2009, 10:55

Гривня продовжує зміцнюватися як на готівковому ринку, так і на міжбанківському.

Експерти пояснюють цю тенденцію зникненням паніки серед населення та валютними аукционами НБУ, пише видання "Дело".

Падіння курсу готівкового долара було зафіксовано у всіх регіонах. При цьому найвищі котирування залишалися в Криму (8,1 гривень за долар 9 квітня), найнижчий - у Львівській і Чернівецькій області (8,00-7,98 гривень за долар).

За даними НБУ, у березні попит на готівкову валюту знизився на 48% порівняно з лютим, було придбано лише 1,48 млрд. доларів.

Продажу долара на міжбанку також зросли. Експерти пояснюють це продовженням переговорів з МВФ і пов'язаних з ними оптимізмом. Крім того, що юридичні особи почали продавати валюту, яку притримували в розрахунку на подорожчання.

Зміцнення гривні також сприяло введення нових правил з розрахунку валютної позиції, які сприяли тому, що фінустанови вийшли на міжбанк з її продажем.

Однак аналітики вважають, що подальше зміцнення гривні є малоймовірним: у другій половині квітня курс гривні буде опускатися до рівня 8,1-8,3 гривень за долар.

"Сальдо платіжного болланса країни в січні-березні залишалося негативним, і це вилилося в скорочення валютних резервів Нацбанку - на 6,2 млрд. доларів за перший квартал. Так що тиск на курс гривні зберігається", - пояснює аналітик Astrum Investment Managament Олександр Шкурпат.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!