Кому довірять українську трубу?

П'ятниця, 10 квітня 2009, 09:48

Німецька Man Turbo і американська General Eleсtric уже включилися в боротьбу за підряди на постачання обладнання для держкомпанії "Укртрансгаз" (оператора української ГТС), хоча відповідні тендери будуть проведені не раніше 2010 року.

Про це пише газета "Дело" з посиланням на начальника департамента експлуатації компресорних станцій "Укртрансгазу" Володимира Соляника.

За його словами, пропозиції іноземних компаній були розглянуті.

При цьому Соляник підкреслив, що обладнання зарубіжних компаній більш ніж на 50% дорожче, ніж вітчизняних виробників.

Реклама:

"До оновлення ГТС треба залучати лише вітчизняні компанії-виробники газотурбінного і компресорного устаткування. Досвід експлуатації цього обладнання показав, що воно знаходиться на рівні зі світовими зразками газоперекачувального обладнання. Впровадження такого обладнання дозволить знизити втрати газу на 20-25%", - говорить Соляник.

Незважаючи на позицію "Укртрансгазу", у разі відсутності активної підтримки з боку вищих ешелонів влади вітчизняні виробники можуть залишитися осторонь від процесу.

Адже очевидно, що іноземні кредитори будуть лобіювати свої компанії.

У той же час експерти відзначають, що в Україні вистачає власних потужностей, щоб забезпечити модернізацію ГТС. Тільки користуються ними на 95% іноземні компанії, які вважають наше обладнання досить якісним, щоб обслуговувати їх ГТС.

Газокомпресорної станції українського виробництва вже багато десятиліть забезпечують поставки до Європи.

Брати участь у модернізації ГТС з боку України могли б такі підприємства, як НВО ім. Фрунзе (виробляє компресорні станції), а також "Мотор Січ" і "Зоря Машпроект" (виробляють двигуни для компресорних станцій).

На заводах кажуть, що замовлення на постачання обладнання могли б принести користь не тільки їм самим, але й економіці країни в цілому. Зокрема, могли б бути збільшені податкові відрахування до бюджету та створені нові робочі місця.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!