Держбанки продемонстрували позитив

Вівторок, 31 березня 2009, 10:16

За підсумками перших двох місяців 2009 року серед 10 найбільших банків зростання активів продемонстрували тільки державні "Ощадбанк" і "Укрексімбанк".

За перші два місяці в першій десятці банків вже встигли відбутися зміни, пише видання "Дело".

Так, "Укрсоцбанк", який на початку року був п'ятим за розміром активів, поступився своъм місцем "Укрексімбанку". Помінялися місцями банки ВТБ і "Надра", останній тепер замикає топ-10.

Крім того, "Ощадбанк" за активами майже зрівнявся з "Райффайзен Банком Аваль", скоротивши за січень-лютий розрив з 7,6 до 0,2 мільярда гривень.

Примітно, що приріст активів серед цих фінустанов показали тільки державні банки: "Ощадбанк" - на 3,3%, "Укрексімбанк" - на 4,3%.

Приріст активів держбанків здійснювався в основному за рахунок нарощування кредитних операцій. "Ощадбанк" за перші два місяці року видав кредитів на 1,3 мільярда гривень, "Укрексімбанк" - на 1,7 мільярда гривень.

"Держбанки кредитували "Нафтогаз України", тому активи збільшилися. До того ж вони можуть отримувати підтримку НБУ і Кабміну з урядових програм. Вони й надалі будуть лідерами з нарощування активів. Решта фінустанов більш консервативні. Якщо у них і з'явиться ліквідність, вони будуть спрямовувати її на збільшення резервів, а не займатися кредитуванням", - вважає аналітик компанії "Конкорд Капітал" Олександр Климчук.

Міжбанківське кредитування нарощували тільки "УкрСиббанк" і "Ощадбанк" - на 72,5% і 6% відповідно.

"На міжбанку зараз високі ставки, і на "коротких" кредитах зараз можна заробляти більше, ніж на кредитуванні економіки", - говорить аналітик компанії "Трійка Діалог" Євген Гребенюк.

Інші банки віддають перевагу скороченню обсягів міжбанківських позик. "Райффайзен Банк Аваль" зменшив видачу таких кредитів на 91,2%, "OTP Банк" - на 29%, "ПриватБанк" - на 27%.

Відтік коштів населення і юридичних осіб з цієї десятки банків за січень-лютий склав 18,3 мільярда гривень.

Активніше гроші з банків вилучало населення - рахунки фізосіб зменшилися майже на 10 мільярдів гривень, підприємства зняли 8,4 мільярда гривень.

"Ощадбанк" виявився єдиним з представлених установ, який зміг наростити обсяг коштів юридичних осіб на 3,2% (117,4 мільйона гривень), при цьому й відтік вкладів населення у відсотковому співвідношенні в банку був найменший - 2,7%.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!