Нафтогаз" хоче знизити закупівлю газу в "Газпрому"

Середа, 25 лютого 2009, 13:15

"Нафтогаз України" хоче знизити закупівлю газу в "Газпрому" у 2009 році на 20% до 33 мільярдів метрів кубічних.

Про це заявив газеті "Ведомости" представник "Нафогазу" Валентин Землянський.

Він пояснив, що відповідно до договору, підписаному між "Нафтогазом" і "Газпромом" у січні, "Нафтогаз" один раз протягом цього року може скористатися понижуючим коефіцієнтом, знизивши фактичний обсяг закупівель на 20%.

Швидше за все, це і відбудеться, а точний обсяг має бути визначений до 1 липня, відзначив Землянський.

Реклама:

Представник "Газпрому" від коментарів відмовився. Але джерело, близьке до "Газпрому", і співробітник монополії підтвердили "Ведомостям", що за контрактом обсяги закупівель дійсно можуть бути знижені тільки на один квартал. Лист з проханням від "Нафтогазу" про скорочення вже отримано. Але згоди "Газпром" поки не дав.

Споживання сировини в Україні через кризу знижується: імпорт російського газу в січні склав лише 549 млн. т., при тому що на цей місяць "Нафтогаз" законтрактував 1 млрд. куб. м, заявив в інтерв'ю в. о. голови правління "Нафтогазу" Ігор Діденко. А запаси природного газу в підземних сховищах України досягли 27 млрд куб. м, заявила прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко.

Умови по оплаті в контракті з "Газпромом" більш ніж жорсткі: контракт на постачання складений за принципом "бери або плати", "Нафтогаз" має оплачувати 80% заявлених обсягів, навіть якщо не вибрав їх (місячні постачання погоджують за 15 днів до цього). Якщо Україна хоч раз зірве оплату, вона перейде на 100%-у передоплату до 2020 р.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!