Банки почали віддавати свої борги

П'ятниця, 30 січня 2009, 11:27
 

В умовах дефіциту грошей на зовнішніх ринках капіталу українські банки почали погашати свої валютні борги.

Як повідомив у четвер Національний банк,  у IV кварталі кредитні установи вперше за кілька років зменшили обсяг зовнішніх боргів - на $2,3 млрд.

У нинішньому році їм необхідно повернути в 7 разів більше - $16,8 млрд, пише  Комерсант-Україна.

Фінансисти кажуть, що виплатити цю суму цілком реально.

Реклама:

"Згортання інвестиційних проектів призводить до того, що банкам повертаються видані кредити. І в них з'являються гроші для повернення узятих позик",- відзначає аналітик ІК Dragon Capital Віталій Ваврищук. За його словами, тільки за цією схемою українські банки зможуть зібрати $5 млрд.

Кредитні установи можуть також розраховувати і на одержання рефінансування від НБУ.

"Кредит від МВФ буде направлятися на рекапіталізацію проблемних банків із уведенням туди тимчасової адміністрації. Інший варіант допомоги - рефінансування, однак гроші будуть видаватися лише стійким банкам, що не мають проблем з узятими кредитами", - вважає аналітик ІК Concorde Capital Олександр Климчук.

У 2009 році Україна планує одержати від МВФ чотири транші на загальну суму SDR 6,5 млрд ($9,78 млрд за курсом на 29 січня). НБУ має використовувати їх для підтримки платіжного балансу, що не суперечить продажеві валюти банкам для погашення боргів.

Крім того, Кабмін веде переговори з Всесвітнім банком про одержання позики на підтримку фінансового сектора.

У жовтні-грудні 2008 року Нацбанк зафіксував зниження розміру приватного зовнішнього боргу на $1,5 млрд (-1,6%), до $89,7 млрд на 1 січня, говориться в звіті Нацбанку про стан платіжного балансу України. Скорочення приватного боргу на $2,3 млрд, або 5,5%,- до $39,8 млрд - відбулося вперше за кілька років.

При цьому частка короткострокової заборгованості в структурі боргу зменшилася на 7,2 п. п. - у грудні чистий відтік короткострокових кредитів банків склав $1,6 млрд, тоді як за весь 2007 рік - $1,5 млрд, а обсяг такого боргу знизився до $9,3 млрд.

"Скорочення обсягу зовнішніх надходжень при високих виплатах по раніше притягнутих ресурсах допомагало поліпшенню стану приватного зовнішнього боргу",- упевнені в НБУ.

Банки шукали кошти в умовах подвійного дефіциту - поточних і фінансового рахунків платіжного балансу, зафіксованого Нацбанком у IV кварталі в розмірі $9,3 млрд.

Цей розрив фінансувався з резервів Нацбанку і першого траншу МВФ у розмірі $4,5 млрд. При цьому в останньому кварталі 2008 року зафіксоване різке зниження припливу валюти в країну - обсяги експорту українських товарів упали на 15,4%, а приплив прямих іноземних інвестицій склав усього $1,2 млрд. Населення купило в IV кварталі валюти на $5,3 млрд, хоча в грудні попит знизився до $1 млрд.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!