Уряд не хоче відпускати яйця

Четвер, 4 грудня 2008, 14:25
 

Асоціація птахівницьких підприємств України "Птахопром" виступає за скасування декларування зміни оптово-відпускних цін на яйця.

Про це на прес-конференції в прес-центрі інформаційного агентства "Українські новини" сказав генеральний директор асоціації Володимир Фролов.

За його словами, асоціація має намір звернутися з проханням до уряду про скасування постанови про декларування оптово-відпускних цін на продовольчі товари відносно яєць.

Фролов підкреслив, що процедура регулювання цін, прийнята для подолання кризових явищ, тільки посилює негативні процеси в економіці.

Реклама:

Крім перегляду умов декларування зміни цін на продтовари шляхом виключення із цього переліку курячих яєць, представники галузі вважають за необхідне змінити механізм розподілу державних компенсацій.

Зокрема, вони виступають за повернення практики використання коштів через громадські асоціації підприємств галузі, при цьому введення дотації на виробництво харчових яєць не менш 50 копійок/десяток, і введення дотації на куряче м'ясо курей-несучок.

Виробники яєчної продукції зазначають, що за підсумками року рентабельність виробництва прогнозується на рівні -9,5%, тоді як для забезпечення нормальної діяльності підприємств середній показник рентабельності повинен становити 10,15%.

Станом на листопад поточного року оптово-відпускна вартість 1 десятка яєць становить 5,94 гривень, його собівартість - 4,52 гривень.

Виробники мають намір до кінця поточного року втримувати ціну на рівні не більше 6 гривень/десяток.

Генеральний директор компанії "Авангард" Марія Савка при цьому зазначила, що яєчне виробництво сезонне й зараз рівень ринкової ціни найвищий за рік, у той час, як у травні-червні оптово-відпускна ціна знижувалася до 2 гривень/десяток за практично такою самою собівартістю продукції.

"Якби ми цілий рік мали ціну 60 копійок за яйце, то це б нас влаштовувало", - сказала при цьому вона.

Зі слів заступника генерального директора асоціації "Птахопром" Юрія Петрова, за підсумками 2008 року промислове виробництво яєць очікується на рівні 8 млрд. штук, у населення - близько 5, 5-5,8 млрд. штук.

Як повідомляло агентство, у серпні Кабінет Міністрів установив декларування зміни оптово-відпускних цін на продовольчі товари при збільшенні їх вартості більш ніж на 1% на місяць.

2007 року виробництво яєць становило 14 021,1 млн. штук, що на 1,5%, або на 213,5 млн. штук, менше, ніж 2006 року.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!