"Газпром" пропонує "Нафтогазу" відстрочений "смертний вирок"

Середа, 3 грудня 2008, 11:32

"Газпром" знову запропонував "Нафтогазу" зарахувати його борг в авансовий платіж за транзит газу 2009 року.

Про це пише "Время новостей" з посиланням на свої джерела на газових переговорах у Москві.

"Наполегливість російського монополіста зрозуміла: крім рішення боргової проблеми він одержить гарантію збереження чинного тарифу на транспортування газу через Україну (1,7 дол. за тисячу кубометрів на 100 км). Аванс за транзит 120 млрд. кубометрів наступного року складе, таким чином, трохи більше 2 млрд. дол., що дозволить "Нафтогазу" майже цілком погасити прострочену заборгованість", - йдеться в статті.

"Побоювання української компанії теж зрозумілі: вона втратить не тільки можливості наполягати на підвищенні транзитної ставки 2009 року, але і практично увесь свій валютний виторг. В умовах фінансової кризи і ймовірної девальвації гривні це буде схоже на відстрочений "смертний вирок", - відзначається в матеріалі.

Зважаючи на все, для продовження переговорів Дубина має одержати додаткові директиви від прем'єр-міністра, у тому числі і позицію по авансовому платежу.

Реклама:

Раніше в інтерв'ю "Комерсант-Україна" Дубина заявив, що "Нафтогаз" не буде погашати $2,4 млрд. боргу перед "Газпромом" за рахунок транзиту без рішення уряду.

"Я не можу цього зробити, тому що не внесено зміни до бюджету 2009 року, а транзитний платіж є значним фінансовим надходженням до бюджету. За 10 місяців цього року "Нафтогаз" перерахував до бюджету країни 13,8 млрд. грн., або 17% від його дохідної частини. Тому таке рішення має ухвалити уряд", - пояснив він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!