Євро перемогло фунт стерлінга

Понеділок, 29 грудня 2008, 16:53

Фунт стерлінгів опустився до нової мінімальної відмітки по відношенню до євро через негативних прогнозів по ринку житла Великобританії

Про це з посиланням на Bloomberg, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

Курс фунта вперше в історії знизився в ході торгів в понеділок до 98 пенса за євро. Таким чином, падіння продовжується вже шосту сесію підряд.

Наприкінці минулого тижня вартість євро складала 96,1 пенса.

Реклама:

Ціни на житлі в Лондоні падали цього року найшвидшими темпами ніж у всій Великобританії, і аналітики Hometrack Ltd. чекають збереження цієї тенденції в 2009 році, оскільки економіка країни все глибше занурюється в рецесію.

Вартість житла в столиці Великобританії впала на 10,1% з початку року в порівнянні з 8,7% в середньому по країні. У грудні ціни на будинки в Лондоні зменшилися на 1%, при цьому падіння в решті регіонів в середньому склало близько 0,9%.

Згідно прогнозу Hometrack, вартість житла у Великобританії зменшиться в 2009 році на 10%, а в 2010 році - ще на 3%. Rightmove Plc і Королівський інститут дипломованих оцінювачів (Royal Institute of Chartered Surveyors) також чекають зниження цін на будинки на 10% наступного року.

Цього року британська нацвалюта подешевшала на 25% щодо єдиної європейської валюти - це друге і найзначніше річне падіння з введення євро в 1999 році.

Фунт торгується в понеділок до долара на рівні 1,4617 дол/фунт.

Побоювання затяжної рецесії можуть змусити Банк Англії скоротити базову процентну ставку, яка і так знаходиться на найнижчому рівні з 1951 року, - 2% річних, вважають експерти.

"Як і раніше очікується, що Банк Англії може понизити відсоткові ставки найближчими місяцями, щоб підтримати економіку Великобританії, яка, схоже, знаходиться в гіршому положенні, ніж економіка єврозони", - говорить валютний аналітик Forecast Pte Ltd. Лі в Сінгапурі Вай Так.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!