Жеваго тікає з Болгарії

Вівторок, 21 жовтня 2008, 11:59

Компанія "Ворскла Сталь Болгарія", що входить до групи "Фінанси і Кредит", підконтрольна українському бізнесменові Костянтину Жеваго, повідомляє про припинення толингової угоди і інвестиційної активності на меткомбінаті Kremikovtzi через неузгодженість дій всіх зацікавлених сторін: держави, кредиторів, профспілок і керівників, а також зважаючи на погіршення ринкової кон'юнктури і стагнації ринку, заявляє агенство "Лігабізнесінформ". Про це заявив виконавчий директор компанії Віктор Деменюк.

"В разі неузгоджених дій шансів врятувати комбінат практично немає. "Ворскла Сталь Болгарія" виступає за збереження меткомбінату Kremikovtzi як цілісного виробничого комплексу і всіма своїми діями перешкоджає його зупинці", - заявили в компанії  Жеваго.

За даними в.о. директора "Ворскла Сталь", рамки існуючої толингової угоди "не дозволили компанії повністю оздоровити підприємство". "Проте компанії вдалося за короткий час досягти значних результатів. За 3 місяці своєї роботи за толинговою угодою компанія інвестувала в меткомбінат понад 118 млн. дол. з оборотних коштів, у тому числі погасила борги із заробітної плати, відновила контракти з природними монополіями", - заявив директор.

Нагадаємо, що згідно з раніше обнародуваною програмою оздоровлення, компанія "Ворскла Сталь Болгарія" мала намір забезпечити постачання сировини на комбінат з України і внести 90 млн. дол. оборотних коштів.

Реклама:

Раніше була поширена інформація, що Костянтин Жеваго купив крупного виробника сталі в Болгарії - компанію Kremikovtzi. Костянтин Жеваго купив 71% акцій болгарської компанії, які раніше належали холдингу Global Steel Holdings. Власником холдингу є індійський підприємець Прамод Міттал, що є братом Лакшмі Міттала, - власника компанії ArcelorMittal. 34-річний К.Жеваго є співвласником компанії Ferrexpo AG.

За даними ЗМІ, бізнесменові належать 73% акцій підприємства. У свою чергу, Ferrexpo AG належить 86% Полтавського гірничо-збагачувального комбінату (Полтавський ГОК). Завод Kremikovtzi побудований 1960 року. Його річна потужність складає 1,5 млн. тонн. Продукція експортується в країни ЄС, Туреччину і країни колишньої Югославії. 25% підприємства належать державі. Останнім часом завод зазнає фінансові труднощі.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!