"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Назад у 90-ті: "Укртрансгаз" хоче віддати "шахраям" газу на 2 мільярди

Назад у 90-ті: "Укртрансгаз" хоче віддати "шахраям" газу на 2 мільярди

Четвер, 15 жовтня 2020, 14:30 -
РБК-Україна
"Дочка" "Нафтогазу" може віддати 300 млн куб м "спірного" газу пулові фірм, з якими ще донедавна вела запеклу боротьбу і відкрито називала шахрайськими.

Гучна історія, яка почалася ще наприкінці дев'яностих років, найближчим часом може завершитися мільярдними збитками для державного "Укртрансгазу".

На кону – 305 млн куб м "спірного" газу, який за поточними цінами коштує майже 2 млрд грн. І це напередодні опалювального сезону, під час якого паливо зазвичай дорожчає.

Протягом 20 років приватні компанії безуспішно намагалися стягнути зазначений обсяг газу. Справа навіть доходила до Виконавчої служби, однак на останньому етапі все зривалося.

Уже невдовзі в цьому питанні буде поставлена крапка: за даними джерел ЕП, сторони готують мирову угоду, яка проходить процес узгодження в кабінетах "Нафтогазу".

Реклама:

Переможцями з цієї історії, судячи з усього, вийдуть приватні фірми, які попереднє керівництво "Укртрансгазу" та глава "Нафтогазу" Андрій Коболєв донедавна називали "шахрайськими", а їхні вимоги – незаконними.

Чому представники НАК раптово змінили свою позицію і вирішили поспіхом повернути газ незрозумілим компаніям, хто за ними стоїть та на чиї плечі ляжуть збитки?

Спір довжиною 20 років

Наприкінці 1999 року маловідоме ЗАТ "Укренергозбут", зареєстроване в жовтні 1998 року, передало державному підприємству "Укртрансгаз" (УТГ) 418 млн куб м газу. Останнє повинно було поставити паливо споживачам, яких вкаже "Укренергозбут".

Проте, як свідчать дані судового реєстру, держкомпанія виконала свої зобов'язання не в повному обсязі – у газотранспортній системі залишилося 305 млн куб м палива. Щодо них сторони почали судовий процес, який затягнувся на 20 років.

Влітку 2000 року Арбітражний суд Києва визнав, що газ належить "Укренергозбуту" і зобов'язав оператора поставити його споживачам. Держкомпанія з цим не погодилася й оскаржила рішення. Суперечка перейшла в судову площину і зникла з публічного простору на сім років.

У 2007 році "Укренергозбут" добився відкриття виконавчого провадження і, за логікою, мав би почати активні дії із стягування газу. Однак нічим конкретним ці дії не завершилися, оскільки на балансі УТГ, за твердженнями представників державної компанії, не було 300 млн куб м газу "Укренергозбуту", а віддати чужий газ "Укртрансгаз" не міг.

Історія вийшла на новий рівень у 2019 році, коли в конфлікті з'явилася третя сторона – ТОВ "ФК "Фін-інвест", яке викупило в "Укренергозбуту" право на отримання 305 млн куб м газу. За даними Єдиного державного реєстру юридичних осіб, "Фін-інвест" було зареєстроване 7 грудня 2018 року із статутним капіталом 5,05 млн грн.

У січні 2020 року компанія отримала ухвалу, що змінила спосіб виконання рішення суду: із зобов'язання поставити газ, якого фізично не існувало, на стягнення його еквівалента у розмірі 2,3 млрд грн. Тоді в "Укртрансгазі" спільні дії "Укренергозбуту" та "Фін-інвесту" назвали "такими, що можуть мати ознаки шахрайства".

Тимчасом приватна фірма пішла далі: домоглася арешту рахунків "Укртрансгазу" та списання з них 226 млн грн, чим суттєво посилила свою позицію. 12 березня рахунки УТГ були розблоковані, але майже чверть мільярда гривень "Укртрансгазу" ніхто не повернув. Держкомпанія запевнила, що "докладе максимум зусиль для повернення незаконно списаних коштів".

Що відбувалося далі? У публічному доступі інформація про це відсутня. За даними джерел ЕП, протягом останніх шести місяців сторони готували мирову угоду, через яку УТГ невдовзі може втратити газ на 2 млрд грн.

Напередодні її ймовірного затвердження варто нагадати минулорічну позицію "Укртрансгазу" щодо спірного газу. На той час вона здавалася логічною: компанія намагалася довести, що по той бік "шахраї", їхні вимоги незаконні, і компенсації не буде.

Минуле забудеться

Коли конфлікт почав набирати обертів, і з'явилася реальна загроза втратити 300 млн куб м газу або їх грошовий еквівалент, керівництво "Укртрансгазу" вийшло в публічну площину. На початку 2020 року кожна друга новина на сайті компанії була присвячена "незаконним діям шахраїв, які хочуть заволодіти коштами та майном компанії".

"Укртрансгаз" звернувся за підтримкою до НАБУ, ДБР, РНБО та Міністерства юстиціїПублічно за "дочку" вступився Коболєв, який уперше озвучив прізвище бенефіціара цієї історії – бізнесмена Костянтина Жеваго.

"Там є проблемний розбаланс з групою Жеваго. Через який, між іншим, усі рахунки арештовані, і компанія, що одержала, з нашої точки зору, несправедливе і незаконне рішення, намагається списати з рахунків "Укртрансгазу" десятки мільйонів гривень", – заявив Коболєв.

До чого тут Жеваго? Згадана фірма "Укренергозбут" фігурувала в кількох кримінальних справах Генеральної прокуратури, пов'язаних з виведенням коштів рефінансу з банку "Фінанси і кредит", який належав Жеваго.

Сам бізнесмен перебуває в розшуку через підозру в розкраданні 2,5 млрд грн і перебуває поза межами України. Чи можливо в таких умовах дистанційно вирішити на свою користь конфлікт, який тягнеться з кінця 1990-х?

За даними джерел ЕП, за безуспішними спробами стягнути спірний газ справді стояли структури Жеваго, однак недавно ситуація змінилася. Співрозмовники ЕП в "Нафтогазі" розповіли, що приватній фірмі вдалося зрушити ситуацію з місця не без допомоги київського бізнесмена Ігоря Воронова.

Останній добре розуміється в газових питаннях – раніше він був співвласником компанії "Укргазвидобуток". У 2012 році частку Воронова викупив "Смарт-холдинг" Вадима Новинського. Крім того, на початку 2019 року ЗМІ повідомляли, що фірми до яких Воронов мав стосунок, на позаконкурсній основі отримали ліцензії на розробку газових родовищ.

Якими були роль та інтерес бізнесмена в цьому питанні – можна лише здогадуватися, однак з літа 2020 року прогрес щодо спірного газу очевидний.

Мінус 2 мільярди за три кроки

Помітні зрушення почалися після звільнення 5 серпня з посади голови "Укртрансгазу" Сергія Олексієнка, якого тимчасово замінив Сергій Перелома. На цьому етапі в гру вступила ще одна маловідома компанія – ТОВ "Профі газ" (зареєстрована в жовтні 2018 року), якій "Укренергозбут" відступив права вимоги, автоматично зробивши її стороною справи.

У вересні Коболєву надійшов лист за підписом Переломи з пропозицією розглянути на загальних зборах акціонерів УТГ питання укладення мирової угоди між "Укртрансгазом", "Укренергозбутом", "Фін-інвестом" та "Профі газом".

Також у документі керівництво "Укртрансгазу" просить "Нафтогаз" оформити договір позики на 300 млн куб м газу.

У проєкті угоди, який є в розпорядженні ЕП, прописаний чіткий алгоритм передавання газу та повернення коштів, хоча раніше "Укртрансгаз" називав це списання неправомірним.

Спочатку підписану сторонами угоду повинен затвердити суд. Після цього компанії діятимуть так.

Перший крок – протягом п'яти днів з моменту набуття мировою угодою законної сили "Фін-інвест" поверне "Укртрансгазу" частину списаних коштів – 20,5 млн грн, а УТГ передасть компанії 30,5 млн куб м газу.

Другий – після виконання першого пункту "Фін-інвест" протягом десяти днів перекаже держкомпанії ще 80 млн грн й отримає 107 млн куб м газу.

Третій – ще десять днів фінкомпанія має на здійснення третього траншу – 125,5 млн грн. Одночасно "Укртрансгаз" передасть останні 166,543 млн куб м газу. Усі кошти повинні бути переказані на рахунок УТГ в Укргазбанку.

На цьому, судячи з усього, завершиться 20-річний спір між компаніями: учорашні "шахраї" отримають 305 млн куб м газу, яких начебто не існувало, а взамін повернуть незаконно списані 226 млн грн.

ЕП звернулася до пресслужб "Нафтогазу" та "Укртрансгазу" з проханням розповісти, що відбувається з цією справою і чому вона зникла з публічного простору. На момент публікації редакція не отримала відповідей.

Без відповідей залишаються ключові питання: чому "Укртрансгаз" змінив свою позицію і вирішив повернути спірний газ, який ресурс планується віддати, чому про мирову угоду не було повідомлено публічно та на чиї плечі ляжуть збитки від цієї угоди.

Реклама: