Агентство Standard & Poor's вважає економіку України перегрітою

П'ятниця, 15 серпня 2008, 11:52

Величезне (64% на рік) номінальне зростання обсягів кредитування й недостатньо жорстка політика відносно доходів населення призвели до перегріву української економіки.

З 2005 року сукупний попит перевищує сукупну пропозицію. Хоча одна з основних причин цього явища - інвестиції у нарощування виробничих потужностей, споживання останнім часом займає усе більш значне місце в структурі імпорту.

Про це йдеться в новому аналітичному звіті Рейтингової служби Standard & Poor's (S&P) відносно України, повідомляє агентство "Лігабізнесінформ".

Аналітики агентства відзначають, що "нездатність керівництва країни вжити ефективні заходи для протистояння зростанню інфляції в умовах перегріву економіки стала підставою для зниження суверенного кредитного рейтингу України у червні цього року".

Реклама:

"Рівень інфляції, що склав наприкінці липня 27% щодо аналогічного періоду 2007 року, занадто високий. Зростання цін на продовольчі товари вповільнюється, але зростання цін на послуги як і раніше дуже високе, що обумовлено тиском з боку заробітних плат і високим рівнем попиту в економіці. Інфляція - це один з факторів, що впливають на кредитоспроможність держави, тому що вийшовши з-під контролю, вона здатна призвести до падіння курсу національної валюти й до серйозного підриву конкурентоспроможності", - говориться у звіті.

До того ж, відзначають в Standard & Poor's, в Україні - як і в Росії - інфляція є причиною зниження конкурентоспроможності національних виробників, що, у свою чергу, призводить до високого номінального зростання імпорту (у доларовому вираженні).

За перші п'ять місяців 2008 року цей показник склав для України й Росії відповідно 52% і 43% у порівнянні з аналогічним періодом 2007 року.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!