Мінпаливенерго вирішило підвищити ціни на газ

Понеділок, 2 червня 2008, 12:02

Подорожчання газу найближчим часом відчує на собі не тільки промисловість, але і населення.

До кінця тижня НАК «Нафтогаз України» звернеться з пропозицією збільшити тарифи на розподіл палива для облгазів на 35-50%. Це призведе до підвищення тарифів на газ для кінцевих споживачів на 4,5-10%, повідомляє "КоммерсантЪ-Украина".

З 1 травня цього року газ для промисловості подорожчав на 10%, а з червня його вартість збільшиться ще на 3% і досягне 1476,71 грн за тисячу кубометрів.

Як повідомила прес-служба Міністерства палива і енергетики, 29 травня глава відомства Юрій Продан провів засідання робочої групи з питань діяльності облгазів.

Реклама:

В ході наради міністр доручив НАК «Нафтогаз України» прискорити узгодження з розподільними газопостачальними компаніями (облгазами) підвищення тарифів на транспортування природного газу.

Серед причин перегляду тарифів називаються підвищення заробітної плати і зростання інших витрат компаній. Від докладніших коментарів в Мінпаливенерго відмовилися.

В Україні працюють більше 53 облгазів, які постачають паливо по розподільним газопроводам всім категоріям споживачів. За даними Мінпаливенерго, в ціні газу вартість транспортування займає 15-20%. Таким чином, відзначає видання, збільшення тарифів підніме ціну газу для кінцевих споживачів на 4,5-10%. Зараз вартість газу для населення складає близько $68, для промисловості - $320 за тисячу кубометрів.

У облгазах вітають ініціативу міністерства. «Велика частина облгазів зараз працює з негативною рентабельністю в мінус 10-15 відсотків. Тому багато компаній мають борги перед самим «Нафтогазом». Якщо НАК зможе добитися реалізації наших, це дозволить поліпшити фінансову ситуацію. І погасити борг «Нафтогазу», - говорять в прес-службі «Луганськгміськгазу».

Проте промисловці піддали критиці ініціативу Мінпаливенерго і «Нафтогаза».

Нагадаємо, 6 травня цього року прем'єр-міністр Юлія Тимошенко доручила НАК «Нафтогаз України» добитися повного погашення заборгованості облгазів перед компанією, яке зараз досягає $250 млн.

У дорученні прем'єра йдеться, що «Нафтогаз» має вжити всі можливі заходи для того, щоб повернути кошти - аж до банкрутства облгазів.

З 1 травня газ для промисловості подорожчав на 10%, а з червня його вартість збільшиться ще на 3% і досягне 1476,71 грн за тисячу кубометрів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!