МВФ розповів, що із недооціненої гривня може стати переоціненою

Четвер, 17 квітня 2008, 13:55

Курс української валюти в цілому усе ще відповідає макроекономічним показникам, однак незабаром - за нинішньої інфляції і зростаючого дефіциту поточного рахунку - гривня може виявитися переоціненою.

Про це заявив Міжнародний валютний фонд (МВФ), повідомляє ЛігаБізнесІнформ з посиланням на агентство Reuters.

МВФ також попередив про зниження темпів економічного зростання в Україні.

"Зростаючий попит разом із подорожчанням продуктів харчування і газу призвели до прискорення інфляції до неприйнятно високого рівня", - заявив МВФ після візиту його співробітників в Україну.

Реклама:

Більше того, (інфляційні) очікування й підвищення зарплати можуть сприяти інфляції, почасти відображаючи механізм розрахунку прожиткового мінімуму і мінімальної заробітної плати.

На думку МВФ, контроль над попитом і рівнем інфляції варто довірити бюджетній політиці, оскільки "ефективність грошово-кредитної політики страждає, коли обмежуються коливання валютних курсів".

Фонд указав, що скорочення бюджетного дефіциту, який на даний час знаходиться на рівні 1,5% ВВП, майже до нуля в 2008 році істотно послабить тиск.

На думку МВФ, мінімальна зарплата, зарплати в держсекторі і витрати на соціальні потреби повинні збільшуватися темпами, порівнюваними з інфляцією, рівень якої виражається однозначним числом. Нинішнє підвищення на 20-40% посилює інфляційний тиск і підриває політику, спрямовану на приборкання інфляції.

"При наявній невизначеності з ростом промвиробничтва й інфляцією уряду треба бути напоготові, щоб у разі потреби підкорегувати бюджетну політику. Якщо зростання економіки не сповільниться, як ми того очікуємо, інфляційний тиск посилиться, і доведеться ще сильніше посилити бюджетну політику", - заявив МВФ.

На думку Фонду, економічне зростання в Україні сповільниться на тлі глобальної фінансової кризи. Хвилювання на світових фінансових ринках підвищили ризики при залученні зовнішніх позик, у тому числі короткострокових, оскільки процентні ставки в Україні збільшилися сильніше, ніж в інших країнах, що розвиваються, а випуски номінованих у євро облігацій практично припинилися.

"Дуже швидке зростання внутрішніх позик, у тому числі нехеджованих валютних кредитів, указує на зростаючі кредитні ризики. Низка менш великих банків, схоже, не настільки надійні", - заявив МВФ.

Фонд порадив Україні підсилити контроль над банками і приділити підвищену увагу кризовому управлінню. Фонд зазначив, що український фінансовий сектор у цілому здається досить капіталізованим і дохідним.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!