У Ющенка вирішили, що Тимошенко не читає і забирає лаври президента

П'ятниця, 7 березня 2008, 15:59

У Секретаріаті президента вважають, що прем'єр Юлія Тимошенко або не читала директив Віктора Ющенка делегації України на переговорах із Росією щодо газу, або свідомо обманює українських громадян.

Про це на брифінгу в п'ятницю заявив перший заступник глави Секретаріату Олександр Шлапак, повідомляє Ліга.

"Обмін листами прем'єра з президентом, на думку президента, не коректний. Очевидно, ціль листа - не пошук істини або виходу із ситуації. Фактично, ті обвинувачення, по-іншому я сказати не можу, у яких звинувачують президентів України і Росії й нібито досягнуті ними домовленості, не мають нічого спільного з дійсністю", - відзначив Шлапак.

Саме тому, за його словами, Ющенко "пішов на безпрецедентний крок і фактично розсекретив директиви для проведення переговорів із російською стороною".

Реклама:

За словами Шлапака, у директивах ідеться про те, що розрахунок за газ за минулий рік повинен здійснюватися за ціною $130 за тисячу кубометрів, а перехід на прямі відносини між НАК "Нафтогаз" і ВАТ "Газпром" повинен відбуватися зі збереженням ціни $170, що "не має нічого спільного з тим, про що говорить у листі прем'єр-міністр".

Також він сказав, що заяви прем'єр-міністра про ціну на газ $315 і про експорт не тільки імпортованого газу, але й газу власного видобутку, взяті з проекту "Газпрому", який він направив НАК "Нафтогаз України".

"Однак видавати це за позицію президента не тільки не коректно, але й неправильно. Тому висновок може бути тільки один: або прем'єр не читала директив, або читала їх і свідомо зараз обманює українських громадян", - упевнений Шлапак.

Він також висловив думку, що Тимошенко видає домовленості президента з російською стороною в газовій сфері за свою перемогу.

"Президент протягом понеділка-вівторка вів дуже непрості переговори з Путіним і новообраним президентом Медведєвим. Президент переконував обох російських колег щодо того, що вести переговори з Україною з позиції скорочення постачань газу не можливо", - відзначив він.

За словами Шлапака, у результаті цих переговорів у середу постачання російського газу в Україну були відновлені в повному обсязі. "Тому видавати в листі як велике досягнення уряду, що російська сторона злякалася рішучості нашого уряду, як мінімум, не коректно", - додав Шлапак.

Як повідомлялося, 6 березня Тимошенко направила лист на ім'я Ющенка у відповідь на звернення глави держави щодо ситуації в газовій сфері.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!