Україна ризикує ще більше загострити "електричний" конфлікт із Молдовою

Середа, 19 березня 2008, 16:26

ВАТ "Укргідроенерго" виступило з ініціативою ліквідовувати ВАТ "Дністровська ГАЕС", яке управляло Дністровською гідроакумулюючою електростанцією, до лютого.

Таким чином "Укргідроенерго" добивається остаточної передачі гідроелектростанції, що будується, до себе на баланс і права на її добудову, яка фінансується за рахунок цільової надбавки до тарифу на електроенергію, пише "Комерсант-Україна".

У зверненні генерального директора ВАТ "Укргідроенерго" Семена Поташника до Мінпаленерго він пропонує ліквідовувати ВАТ "Дністровська ГАЕС", передавши майно, що належить йому, в управління "Укргідроенерго".

У прес-службі Держкомісії з коштовних паперів і фондового ринку повідомили, що відповідне питання стоїть на порядку денному зборів акціонерів ВАТ "Дністровська ГАЕС", запланованому на 25 березня.

Реклама:

Нагадаємо, 16 січня глава Мінпаленерго Юрій Продан видав наказ "Про замовника будівництва Дністровської ГАЕС", яким передав функції замовника будівництва від ВАТ "Дністровська ГАЕС" компанії "Укргідроенерго". Тоді це призвело до того, що Молдова зажадала від України протягом місяця надати їй частку в ГАЕС або припинити будівництво об'єкта на території Молдови.

Поташник свою ініціативу коментувати відмовився. Юрій Продан підтвердив, що Дністровська ГАЕС перейде у власність ВАТ "Укргідроенерго", але не надав коментарів щодо можливої ліквідації ГАЕС.

Передача Дністровської ГАЕС на баланс "Укргідроенерго" збіглася зі зміною організації-підрядчика будівництва станції. Так, Тендерна палата минулого тижня звинуватила нинішнього підрядчика будівництва станції ВАТ "Енергопром" у порушенні тендерних процедур при укладенні контрактів на спорудження ГАЕС. Про намір виступити
генпідрядником замість "Енергопрому" оголосила будівельна компанія "Південенергобуд".

Учора в прес-службі ДП "Молделектріка" заявили, що розцінюють дії української сторони як "недружні": "Замість того, щоб домовлятися з нами про надання частки у ВАТ "Дністровська ГАЕС", підприємство взагалі збираються ліквідовувати. Цей крок свідчить, що Україна не хоче домовлятися, тож українська сторона вже в найближчий час не буде допущена до будівництва об'єкта".

На думку народного депутата від Партії регіонів Василя Кисельова, передача Дністровської ГАЕС на баланс "Укргідроенерго", а також зміна головної будівельної організації дозволить Мінпаленерго здобути повний контроль над будівництвом станції.

Партнер управляючої юрфірми Astapov Lawyers Андрій Астапов вважає, що зміна власника станції зробить неможливим  входження молдавської сторони в її статутний капітал.

"Економічна правда"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!