Прокуратура стурбована ІІ місцем України за рівнем виробничого травматизму

П'ятниця, 29 лютого 2008, 16:58

У Генеральній прокуратурі стурбовані високим рівнем виробничого травматизму в Україні і бачать у цьому недоліки контролюючих органів і органів виконавчої влади.

"Виробничий травматизм в Україні один із найвищих у Європі", - сказав генпрокурор Олександр Медведько в п'ятницю на розширеному засіданні колегії ГПУ, присвяченому стану охорони праці і прокурорського нагляду з цих питань.

Він зазначив, що органи виконавчої влади "не робили ніяких суттєвих зрушень зі зниження рівня травматизму".

За словами Медведька, прокурори окремих регіонів належним чином не реагували, щоб вирішити цю проблему.

Реклама:

У свою чергу заступник генпрокурора Тетяна Корнякова підкреслила, що в Україні склався "жахливий стан" із травматизмом і смертністю на виробництві.

За її словами, Україна посідає 2-ге місце після Португалії за травматизмом і 20-те місце після Китаю за загибеллю людей на виробництві.

У цілому в державі, за словами Корнякової, у 2007 році 18 тис. осіб були травмовані і 1200 - загинули на виробництві.

"Органи влади місцевого самоврядування згадують, у яких умовах працюють люди, тільки після трагедії", - підкреслила заступниця генпрокурора.

Найбільше випадків травматизму на виробництві, за її словами, у Донецькій, Луганській, Дніпропетровській, Запорізькій, Харківській областях і в Києві.

Корнякова зазначила, що Держгірпромнагляд на виявлені порушення закону з охорони праці принципово не реагує, матеріали про факти, що створили загрози життю людей, в органи прокуратури не завжди передаються.

За її словами, Фонд соціального страхування від нещасних випадків на виробництві і професійних захворювань не забезпечує повного виконання профілактичних заходів, спрямованих на усунення небезпечних факторів на виробництві, а самі нещасні випадки не завжди якісно розслідуються.

Заступник генпрокурора звернула увагу, що працівники шахт забезпечені робочим взуттям тільки на 48%, рукавицями - на 50%, респіраторами - на 86%. На вугільну галузь, за її словами, припадає 40% від загальної кількості травмованих і загиблих на виробництві. "Ніхто не контролює, ніхто не аналізує", - зазначила Корнякова.

За її словами, у 29 шахтах сьогодні не регламентовані правила дотримання безпеки, дуже часто приховуються факти виробничого травматизму.

Крім того, прокурорські перевірки виявили факти допущення на робочі місця тих осіб, що не були ознайомлені з правилами техніки безпеки і не мали жодних трудових відносин із виробництвом, а органи контролю "не допрацьовують".

Інтерфакс-Україна

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: