Для рефінансування кредитів "Нафтогазу" потрібно 1,6 млрд грн

Четвер, 14 лютого 2008, 14:40

Для рефінансування раніше взятих кредитів у 2008 р. НАК "Нафтогаз України" буде потрібно 1,6 млрд грн.

Про це заявив у четвер заступник голови правління компанії Юрій Колбушкін, виступаючи на розширеній колегії Міністерства палива і енергетики.

Міністр палива і енергетики Юрій Продан у своєму виступі підкреслив, що "Нафтогаз України" залучав кредити на поповнення обігових коштів, тобто "не на розвиток, а на проїдання".

"Невипадково "Нафтогаз" узагалі не привертав кредити від міжнародних фінансових організацій, таких як Світовий банк або ЄБРР, тому що вони вимагають ТЕО, а "Нафтогаз" брав кредити без ТЕО", - підкреслив він.

Реклама:

У той же час Колбушкін заявив, що дефіцит фінплану НАК "Нафтогаз України" становить 11 млрд грн. Указаний дефіцит компанія пропонує покрити за рахунок повернення їй ролі державного монополіста на внутрішньому газовому ринку України (з правом продажу газу промисловим споживачам), а також за рахунок підвищення ціни на газ для населення, відзначив заступник голови правління компанії.

Колбушкін також повідомив, що різниця в ціні газу, що імпортується, відпускається підприємствам ТКЕ за нижчими цінами, в 2008 р. становитиме 4,9 млрд грн, тоді як у Держбюджеті-2008 на компенсацію цієї різниці компанії передбачено виділити 4,3 млрд грн. Також він відзначив, що, незважаючи на рішення Кабміну, державі не вдається змусити ВАТ "Укрнафта" продавати газ за цінами, затвердженим НКРЕ. "Це не виконувалося в 2006 р., 2007 р., і в січні 2008 р. теж не виконувалося", - підкреслив Колбушкін.

Варто відзначити, що сьогодні "Нафтогаз України" перерахував "Укргаз-Енерго" 200 млн грн, про що повідомили в "Укргаз-Енерго". У той же час прес-служба президента України повідомила, що НАК "Нафтогаз України" погасив частину боргу за отриманий газ від "Укргаз-Енерго", а саме понад 500 млн грн.

Нагадаємо, 5 лютого Тимошенко доручила Міністерству фінансів і Держкомітету фінансового моніторингу провести в 10-денний термін переговори з НАК "Нафтогаз України" щодо оптимізації кредитного портфеля компанії. За її словами, необхідно проаналізувати всі вкладені кредитні угоди НАК "Нафтогаз України", наскільки вони суперечать національним інтересам.

Як відзначив у своєму виступі міністр фінансів Віктор Пинзеник, кредити НАК "Нафтогаз України" нерідко бралися на невигідних умовах, без права дострокового погашення, за завищеними процентними ставками, а також із можливістю вимоги виплат в іншій валюті, в порівнянні з тією, в якій надавалися кошти, що також веде до додаткових утрат (до 22% засобів за рахунок різниці валютних курсів). "Необхідно провести роботу за такими неефективними кредитами з кредиторами, щоб вони (кредити) були у нас в іншому варіанті", - сказала Тимошенко.

Наразі кредиторська заборгованість НАК "Нафтогаз України" становить понад 30 млрд грн, дебіторська, - понад 20 млрд грн.

РБК-Україна

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!