Вступ України до СОТ натрапив на ще одну перешкоду

Вівторок, 4 грудня 2007, 10:41

Засідання робочої групи зі вступу України до Світової організації торгівлі не може відбутися через неврегульованість питання з ЄС стосовно експортних мит.

Про це джерело в Міністерстві економіки, близьке до переговорного процесу вступу України до СОТ, повідомило УНІАН.

"Поки що нічого не можна сказати про дату проведення засідання робочої групи. Раніше треба врегулювати питання стосовно мит із ЄС", - зазначило джерело.

Співбесідник агентства повідомив, що для завершення процесу вступу України до СОТ у 2007 році врегулювати питання і провести засідання робочої групи потрібно до середини грудня.

Реклама:

У службі заступника міністра економіки Валерія П’ятницького повідомили, що засідання робочої групи зі вступу України до СОТ наприкінці минулого тижня не відбулося, і навряд чи його можна чекати поточного тижня.

Раніше міністр економіки Анатолій Кінах повідомляв, що засідання робочої групи зі вступу України до СОТ у Женеві заплановане з 30 листопада до 2 грудня.

Засідання Генеральної ради СОТ, на якому може бути визначена дата спеціального засідання Генради для ухвалення остаточного рішення про вступ України до СОТ, намічене на 18-19 грудня.

Як відомо, 28 листопада стало відомо, що Європейський Союз висунув останню вимогу щодо вступу України до СОТ - Києву необхідно виконати вимогу Брюсселя щодо перегляду регулювання експортного мита.

У відповідь на це, перший віце-прем`єр-міністр, міністр фінансів України Микола Азаров заявив, що Україна готова відмінити експортні мита після набуття чинності договору про зону вільної торгівлі з ЄС.

При цьому Азаров зазначив, що серед членів СОТ немає однакового розуміння скасування експортних мит, а статут СОТ та інші документи цієї організації не вимагають їх скасування. Вимоги ЄС про скасування мит він назвав "штучною перешкодою на шляху вступу України до СОТ".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!