Кабмін переписав бюджет Януковича: прогноз інфляції - 16%

Вівторок, 25 грудня 2007, 16:50

Уряд Тимошенко вніс зміни в бюджет 2008 року. Через погіршення прогнозу інфляції на 2007 рік до 16% доходи в 2008 збільшені на 8,7 млрд грн.

Засідання Кабінету Міністрів, на якому планували ухвалити новий проект Держбюджету на 2008 рік після його доопрацювання міністром фінансів Віктором Пинзеником, мало відбутися вчора, однак його перенесли на 26 грудня.

Але відбулася зустріч президента Віктора Ющенка із прем'єр-міністром Юлією Тимошенко, під час якої обговорювалося питання підготовки й розгляду на засіданні Кабміну проекту Державного бюджету на 2008 рік. Президент висловив бажання взяти участь у ньому.

Разом із тим, як стало відомо, замість засідання в Кабміні відбулося закрите обговорення проекту бюджету.

Реклама:

Пинзеник за його підсумками заявив, що в попередній редакції бюджету "не була врахована нова ціна на газ ($179,5 за тисячу кубометрів), важливі соціальні ініціативи".

Міністр висловив упевненість, що бюджет буде прийнятий в 2007 році.

У нову редакцію бюджету були внесені мінімальні виправлення без перегляду основних макропрогнозів. Джерело в Кабміні повідомило, що макропоказники 2008 року - ріст ВВП на 6,8% і споживча інфляція 9,6% - були збережені, але погіршений прогноз інфляції поточного року - з 14,5% до 16%. Такий перегляд дозволив збільшити дохідну частину бюджету 2008 року на 8,7 млрд грн із 265,6 млрд грн.

У видатковій частині Мінфін намагався врахувати соціальні ініціативи президента, збільшив фінансування Міністерства оборони на 100 млн грн, урізав субвенції на економічний розвиток депресивних регіонів (150 млн грн), незначно збільшивши дефіцит бюджету - з 1,86% до 2,07% від ВВП. Бюджет також буде містити норму про виділення 20 млрд грн на компенсацію внесків Ощадбанку СРСР за рахунок коштів, що надійшли понад план приватизації, й грошових взаємозаліків.

Відповідно до Бюджетного кодексу, доходи від приватизації йдуть на покриття дефіциту бюджету, а тому погашення внесків має викликати ріст дефіциту скарбниці.

Після призначення прем'єром 18 грудня Тимошенко пообіцяла подати новий проект Державного бюджету на 2008 рік на розгляд парламенту в найближчі дні.

Раніше депутат Верховної Ради Віктор Пинзеник спрогнозував, що Верховна Рада прийме Державний бюджет на 2008 рік до кінця цього року.

До того народний депутат від БЮТ Сергій Терьохін заявив, що Верховна Рада України не зможе прийняти Держбюджет до 1 січня 2008 року без порушень Бюджетного кодексу.

Як повідомлялося, наприкінці листопада Кабмін ухвалив зміни в закон про Державний бюджет України на 2008 рік.

"Комерсант-Україна"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!