Ющенко призупинив передачу "Укртатнафти" до відомства Семенюк

Вівторок, 4 вересня 2007, 14:32

Президент Віктор Ющенко призупинив передачу державного пакету акцій компанії "Укртатнафта" (Кременчуцький нафтопереробний завод, Полтавська область) з управління Національної акціонерної компанії "Нафтогазу України" до управління Фонду державного майна.

Згідно указу №819/2007, Ющенко призупинив дію постанови Кабінету міністрів № 1037 від 8 серпня, згідно з якою держпакет був переданий в управління ФДМ.

На думку президента, оскільки пакет акцій належить державі в статутному капіталі Укртатнафти і входить до складу активів НАК Нафтогазу, впливаючи на її господарську діяльність, зокрема на кредитну політику, то позбавлення НАК даних активів не тільки призведе до недоотримання цією компанією економічних угод, погіршення її платоспроможності, але і зробить неможливим виконання взятих компанією зобов’язань, зокрема перед своїми кредиторами, що може призвести до порушення справи про банкрутство "Нафтогазу".

Реклама:

"Відповідно, дана ухвала Кабінету міністрів створює для уряду передумови до погіршення фінансово-економічного стану, і навіть банкрутства "Нафтогазу України", метою діяльності якого є підвищення рівня енергетичної безпеки держави, забезпечення ефективного функціонування і розвитку нафтогазового комплексу. Це, у свою чергу, створює загрозу економічній безпеці держави", - йдеться в указі.

Як повідомлялося, раніше, 8 серпня Кабінет міністрів вирішив передати державний пакет акцій компанії "Укртатнафта" з статутного фонду Національній акціонерній компанії "Нафтогаз Україні" Фонду державного майна.

В кінці травня Нафтогаз України сконцентрував в своєму балансі 61,354% "Укртатнафти".

Станом на початок 2007 року, 43,054% акцій "Укртатнафти" належали "Нафтогазу Україні", 28% акцій - Міністерству майна і земельних ресурсів Татарстану, 9,96% - Seagroup International PLC (США), 8,6% - компанії "Татнєфть" (Татарстан), 8,336% - компанії Amruz Traiding AG (Швейцарія).

У жовтні 2006 року уряд Татарстану передав в довірене управління російської компанії Татнефть 28% акцій Укртатнафти.

Корреспондент.нет з посиланням на "Українські новини"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!