"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

"Укрзалізниця" купує "автомобіль року"

П'ятниця, 28 вересня 2007, 12:23

Управління справами Державної адміністрації залізничного транспорту "Укрзалізниця" оголосило тендер на купівлю "легкового автомобіля Lexus або еквіваленту".

В інформаційному бюлетені Тендерної палати повідомляється, що вартість тендерного забезпечення складає 36 тис. гривень, пише Коммерсант-Украина.

У законі "Про закупівлю товарів, робіт і послуг за державні засоби" зазначено, що участь у тендері коштує максимум 5% від ціни товару. Це означає, що "Укрзалізниця" має намір придбати Lexus не менш ніж за $140 тис., відзначає видання.

За інформацією автосалону "Авто", найдешевша модель Lexus – SC 430 – коштує близько $60 тис., найдорожча – LS 600h – $190 тис. Як розповіли в салоні, $140 тис. коштує модель LS 460 – "кращий автомобіль світу 2007 року" за версією міжнародного конкурсу World Car of the Year.

Реклама:

Відповідно до постанови уряду від 4 квітня 2001 року "Про граничні суми витрат на придбання легкових автомобілів... державними органами, установами й організаціями, що утримуються за рахунок держбюджету", максимальна вартість легкового автомобіля для обслуговування чиновника складає 250 тис. гривень (біля $50 тис.).

Заступник голови тендерного комітету управління справами "Укрзалізниці" Володимир Нікітін, відповідальний за проведення торгів, відмовився повідомити виданню, кому в "Укрзалізниці" знадобився Lexus.

"Просто він у нас буде в дворі стояти, ми довкола нього будемо саджати квіти", - заявив Нікітін. Пізніше він зізнався, що машина потрібна "для службових цілей".

"Автомобіль закуповується для автопарку. Кому він згодом буде розподілений – це велике питання. Можливо, це буде заступник голови адміністрації", - сказав він.

На питання, який автомобіль тендерний комітет розглядає в якості "еквівалента", Нікітін відповів, що дане формулювання – "формальність, яку вимагає закон".

За словами колишнього гендиректора "Укрзалізниці", голови представництва ВАТ "Російські залізниці" в Україні Василя Гладких, раніше відомство співпрацювало з ЗАТ "Інтертранс" – "платили їм за оренду автомобіля і кілометраж".

"Після того, як у "Укрзалізницю" прийшли люди з "Лемтрансу", автомобілі стали купувати", - сказав Гладких (нинішній гендиректор Володимир Козак очолював донецьке ТОВ "Лемтранс", що виступає генеральним експедитором Донецької залізниці, зазначає видання).

Прес-секретар Тендерної палати Андрій Васейко в четвер не був готовий прокоментувати дане замовлення, але розповів, що останнє дослідження 170 процедур закупівель різного виду транспортних засобів, проведене ними, виявило порушення на суму понад 110 млн грн.

Зокрема, Васейко згадав про закупівлі управілнням економіки Житомирської облдержадміністрації автомобіля Suzuki Grand Vitara XL7 вартістю близько 180 тис. грн для дитячого саду. "Не здивуюся, якщо на ньому зараз їздить начальник управління економіки. Ми направили відповідне звернення в Генпрокуратуру", - заявив він.

"Українська правда"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!