Татарстан пообіцяв Бойку відмовитися від претензій на "Укртатнафту"

Понеділок, 23 липня 2007, 14:29

Конфлікт навколо спірних 18% акцій ВАТ "Укртатнафта" (Кременчуцький НПЗ) близький до завершення. Як повідомляють Версії.сом, за результатами переговорів спеціального представника Президента Татарстану Равіля Муратова із главою Мінтопенерго Юрієм Бойко досягнута домовленість про те, що татарстанська сторона не буде заперечувати повернення 18,3% акцій ЗАТ "Укртатнафта" під контроль української сторони.

Перший раунд переговорів, що відбулися в п'ятницю в "Ореанді" (Ялта), ставить крапку в тривалій історії навколо незаконно виведеного з держвласності пакета АТ "Укртанафта": підприємство повертається під юрисдикцію України в особі НАК "Нафтогаз України".

Представники української й татарстанської сторін виразили задоволення результатами переговорів і сподіаються на подальше успішне співробітництво в розвитку компанії. Формальним оформленням даного рішення займуться технічні фахівці обох сторін на засіданні погоджувальної комісії, що відбудеться на початку серпня в Києві.

Раніше кількаразові офіційні спроби української сторони переглянути право власності на незаконно відчужені 18% акцій АТ "Укртатнафта", які належали двом офшорним компаніям (Amruz Trading AG та Seagroup International Inc.), натрапляли на завзятий опір представників "Татнафти". У той же час, ні Amruz Trading AG, ні Seagroup International Inc. юридично не належать ні АТ "Татнефть", ні уряду Татарстану.

Реклама:

Інформація про фактичний бенефіціарах Amruz Trading AG й Seagroup International Inc. татарстанської стороною не розкривається. У такий спосіб уже впродовж 5 років залишається невідомим, хто реально одержує дивіденди від украдених в української держави 18,3% акцій АТ "Укртатнафта". В офіційних реєстраційних документах Amruz Trading AG в 2004 р. виконавчим директором цієї компанії був зазначений Нурислам Сюбаев, помічник першого заступника гендиректора АТ "Татнєфть" Щонайля Маганова.

Небажання татарстанського керівництва відповідати за непрозорість роботи двох офшорів і послужила причиною для відмови Татарстану від політичного прикриття Amruz Trading AG й Seagroup International Inc. Досягнута домовленість української й татарстанскої сторони відкриває шлях до консолідації зусиль України й Татарстану в реконструкції й розвитку найбільшого на Україні Кременчуцького НПЗ.

"Економічна правда"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!