Польща подумує відмовитися від проекту "Одеса-Броди-Гданськ"

Середа, 30 травня 2007, 16:56 -

Тривала відсутність чіткої перспективи добудування нафтопроводу "Одеса-Броди" до Плоцька й Гданська може підштовхнути польську сторону до пошуків альтернативного проекту.

Таку оцінку висловив екс-міністр іноземних справ Польщі Владислав Бартошевський під час свого візиту в Ізраїль.

Польська преса нерідко називає Бартошевського одним з "батьків" проекту нафтопроводу, який повинен був з'єднати Каспійське й Чорне море з Балтикою.

Втім, сьогодні перспективи використання нафтопроводу на повну потужність здаються йому досить непевними.

Реклама:

За словами Владислава Бартошевського, цю непевність підсилює не тільки поява конкурента — нафтопроводу "Бургас-Александрополіс", але й відсутність чіткої позиції України.

"Ми шукаємо варіант, який би нас, поляків, зробив незалежними від однобічних рішень Москви. Чи є українці настільки ж вільними в прийнятті рішень? Ми не знаємо. Часом боїмося, що в Києві все відбувається за формулою "крок уперед — крок назад", — сказав Бартошевський.

На думку експерта, домінування Росії на енергоринку змушує її сусідів і країни ЄС активніше шукати шляхи диверсифікації джерел постачання енергоносіїв.

І хоча, відзначає Бартошевський, первинна концепція нафтопроводу "Одеса-Броди-Гданськ" і сьогодні не втратила своєї актуальності, польська сторона тепер усе уважніше придивляється й до інших проектів, зокрема, за участі Казахстану.

"Інтерфакс-Україна"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: