"Енергоатому" потрібні $5,5 млрд. інвестицій за 9 років

Середа, 30 травня 2007, 18:38

Потреба національної атомної енергогенеруючої компанії (НАЕК) "Енергоатом" в інвестиціях у найближчі дев'ять років складе понад $5,5 млрд.

Про це повідомив перший віце-президент з економічної політики та корпоративного розвитку "Енергоатому" Микита Константінов у ході виступу на україно-російському інвестиційному форумі, що пройшов у Києві в середу.

"Загальна потреба "Енергоатому" на найближчі п'ять років складає $2,5 млрд., а на наступні чотири роки - ще $3 млрд.", - сказав він.

Щорічні капітальні вкладення по "Енергоатому" у даний час, за словами Константінова, складають до $300 млн.

Реклама:

Він зазначив, що "Енергоатом" розробив середньострокову інвестиційну програму, у якій визначено сім основних напрямків розвитку компанії. Основним напрямком цієї програми є підвищення безпеки діючих енергоблоків атомних електростанцій (АЕС) України.

"Ми сподіваємося, що через рік два енергоблоки - другий Хмельницької АЕС і четвертий Рівненської АЕС - уже досягнуть міжнародного рівня безпеки, і ми плануємо в такому ж обсязі підвищувати безпеку всіх інших енергоблоків", - сказав перший віце-президент "Енергоатому".

Витрати на реалізацію заходів щодо підвищення безпеки діючих енергоблоків АЕС до 2011 року, за його словами, складуть $700 млн., а з врахуванням другого енергоблоку Хмельницької АЕС і четвертого Рівненської - $850 млн.

Іншим напрямком інвестиційної програми, як повідомив Константінов, є продовження термінів експлуатації діючих енергоблоків АЕС України. Він нагадав, що проектний термін експлуатації першого енергоблоку Рівенської АЕС, найстарішого з українських ядерних енергоблоків, минає в грудні 2010 року.

Перший віце-президент НАЕК також повідомив, що джерелами фінансування цієї програми є доходи від реалізації на внутрішньому ринку виробленої АЕС електроенергії та її експорту в майбутньому, кредитні кошти, а також кошти з державного бюджету.

"Енергоатом" є оператором діючих АЕС України. Компанія експлуатує Запорізьку, Южноукраїнську, Рівненську та Хмельницьку станції з 15 енергоблоками, що оснащені водоводяними енергетичними реакторами, загальною встановленою потужністю 13835 МВт.

"Інтерфакс-Україна"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!