Толстоухов виганяє підприємців з Кабміну

Середа, 13 грудня 2006, 22:43

Судячи з усього, команда Віктора Януковича вирішила остаточно позбутися духу "помаранчевої чуми" у будинку уряду.

Коаліційному Кабмінові виявилося мало масової відставки "помаранчевих" міністрів, і на останньому засіданні уряду було ліквідовано Раду підприємців при КМУ, очолювану народним депутатом від "Нашої України" Ксенією Ляпіною.

Такий поворот подій експерти пророкували ще близько місяця тому, коли уряд ліквідував створену урядом Юлії Тимошенко Раду зовнішньоекономічної діяльності (РЗД), що опікувалася проблемою контрабанди.

Тоді про те, що Кабмін збирається розглядати таке питання, у самому РЗД довідалися тільки в день засідання уряду. При цьому влада так і не пояснила причину свого рішення.

Реклама:

І в цей раз все сталося дуже швидко і тихо. Про намір уряду ліквідувати Раду підприємців її керівництву стало відомо лише за два дні до засідання Кабміну, на якому було прийняте рішення.

Жодних консультацій із членами Ради не проводилося, та й на самому Кабміні її представники не були присутні. Втім, як і на всіх інших засіданнях уряду "антикризової" коаліції.

Положення про Раду підприємців надає право її голові бути присутнім на урядових засіданнях, однак, за словами Ксенії Ляпіної, міністр КМУ Толстоухов відмовив їй у цьому.

"Я отримала від Анатолія Толстоухова геніального листа, в якому говорилося, що, звичайно ж, як депутата ВР вони не можуть не пустити мене на засідання уряду. Але в той же час вони "не бачать доцільності" того, щоб я приходила на Кабмін як голова Ради підприємців", – розповідає Ляпіна.

За її словами, в листі Толстоухова було написано: "у зв'язку з коаліційністю уряду, обговорення деяких питань вимагає конфіденційності".

Незрозуміло, "коаліційність" уряду тягне за собою особливу конфіденційності його засідань?

Судячи з усього, про обґрунтування такого кроку в уряді мало хто думав. Адже аргументи, якими чиновники поясняють своє рішення, у кращому випадку, залишають багато питань, а в гіршому, наводять на думку про прагнення максимально обмежити можливості бізнесменів відкрито співробітничати з виконавчою владою.

Наприклад, у пояснювальній записці Держкомпідприємництва до проекту постанови про ліквідацію Ради підприємців сказано, що існуюча нормативно-правова база дозволяє залучати до підготовки урядових рішень широкі кола підприємців, а Рада підприємців при КМУ представляє інтереси тільки малого бізнесу.

Не можна не погодитися з тим, що потрібний рівноправний доступ бізнес-громадськості до владних коридорів. Однак і в цьому випадку логіка дій Кабміну є хибною. Виходить, що замість того, аби залучити до Ради підприємців представників усіх прошарків бізнес-середовища, уряд просто відмовляє підприємцям в праві бути представленими в КМУ.

Міністр економіки Володимир Макуха на питання про те, чому скасували Раду, відповів буквально наступне:

"Проблем спілкування з підприємцями немає. Але у нас є дуже багато структур, що представляють їх в країні. При Кабміні вже практично створена спеціальна рада, але я, на жаль, не згадаю зараз її назви: Рада інвесторів або щось таке…"

Із цієї цитати вже можна судити про значимість представницьких організацій підприємців для чиновників – по тому, як останні пам'ятають про назву цих об'єднань.

"Нам важливо, щоб рівень представництва в цьому органі був досить високим, і щоб він працював не стільки на лобіювання конкретних питань, скільки на просування тих законів, що найбільше потрібні бізнесові", – стверджує Макуха.

Чим не влаштовувала уряд існуюча Рада, що саме вона лобіювала, і чим буде відрізнятися від неї новий орган, міністр так і не зміг чітко пояснити. Зберігається інтрига – хто буде визначати "рівень представництва" у новій раді, і вирішувати, які саме закони "потрібні бізнесові".

По одній з версій, наступником Ради підприємців стане нещодавно створена при КМУ Рада національних асоціацій товаровиробників.

Якщо говорити про її повноваження, то вони практично ідентичні з тими, що були у Ради підприємців, за одним винятком. Її члени не можуть, на відміну від учасників Ради підприємців, брати участь у роботі урядових комітетів, де, по суті, і виробляються рішення КМУ. Тому виходить, що новостворений орган не буде мати ніякої можливості впливати на роботу уряду.

Так що, дивлячись на ретельність, з якою коаліційний уряд прагне позбутися "чужих" очей і вух у владі, можна припустити, що вже незабаром усі його рішення будуть прийматися далеко від суспільства і суворо в "коаліційній конфіденційності". Природно, з "регіональним" ухилом.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!