Італійська вендетта українських банкірів

Вівторок, 4 липня 2006, 19:32

Поки Національний банк Італії відкладає видачу дозволу італійському банку Intesa на покупку п'ятого за обсягом загальних активів в Україні АКБ "Укрсоцбанк", компанія Віктора Пінчука домовляється із групою “Приват”.

За повідомленням "Укрсоцбанку", Нацбанк Італії досі не дав згоду на купівлю італійським Banca Intesa 85,42% акцій "Укрсоцбанку" за 1 млрд. 160 млн. дол.

Голова правління "Укрсоцбанку" Борис Тимонькін звинувачує в створенні цієї проблеми групу "Приват", яка, за його словами, бажає зірвати угоду.

За словами Тимонькіна, представники "Привату" групи діють через свою офшорну компанію, яка купила 10% акцій банку Intesa.

Реклама:

У прес-службі "Приватбанку" звинувачення відкидають. "Приватбанк неодноразово заявляв, що не має жодних контактів із Центробанком Італії і не збирається конфліктувати із провідними банками України", – заявив "УП" прес-секретар банку Олег Серга.

За його оцінкою, в основі конфлікту полягають непорозуміння між керівництвом "Укрсоцбанку" та його майбутніми покупцями.

"Якщо б ми знаходились у третій десятці українських банків, то нас би і не згадували б в контексті цього скандалу. Однак, будучи банком номер один в Україні, з нами пов’язують всі ці процеси", – зазначив прес-секретар Приватбанку.

Однак вже наступного дня з’явилася інформація про переговори між "Укрсоцбанком" та групою "Приват" про розблокування ситуації.

За словами голови наглядової ради компанії "Славутич-Капітал"(що входить у групу "Приват") Геннадія Корбана, "мажоритарій Укрсоцбанку домовився з міноритарними акціонерами, викуповуючи акції за ціною не нижче тієї, котру пропонує Banca Іntesa (за одну акцію Укрсоцбанку)".

За твердженням Корбана, "Славутич-Капітал" продасть свій пакет акцій, що дорівнює менше 1% від статутного фонду Укрсоцбанку.

Геннадій Корбан, повідомляє газета "Дело", відмовився назвати суму угоди і не повідомив, чи згодні інші міноритарії розлучитися зі своїми акціями банку.

Прес-служба "Укрсоцбанку" не змогла ані підтвердити, ані спростувати "УП" наявність таких переговорів.

"Всі ці домовленості є приватною стравою наших акціонерів" – пояснили у прес-службі фінансової установи.

В свою чергу прес-служба корпорації "Інтерпайп" офіційно заявила "УП", що процес оформлення угоди з продажу контрольного пакету акцій "Укрсоцбанку" італійському Intesa ніколи не блокувався, а позови міноритарних акціонерів українського банку не мають відношення до угоди.

"В даний момент йде процес обміну інформацією між регулюючими органами в банківській сфері обох країн з метою підписання протоколу про взаємодію Центробанків двох країн в сфері банківського нагляду.

В свою чергу, на сьогоднішній день немає підстав говорити про будь-який конфлікт між мажоритарним акціонером та міноритарними акціонерами АКБ "Укрсоцбанк", – прокоментували "УП" ситуацію в "Інтерпайпі".

Також в компанії пояснюють тривалість процесу видачі дозволу на покупку "Укрсоцбанку" з тим, що між Україною та Італією раніше не було спільного протоколу про банківський нагляд.

"Відсутність цього документу обумовила термін видачі дозволу на реалізацію угоди Центральним банком Італії та процедури оформлення угоди", - вважають в "Інтерпайпі".

Як пояснив "УП" голова Асоціації українських банків Олександр Сугоняко, навколо продажу Укрсоцбанку йде боротьба, деталі якої приховані від громадськості, із використанням всіх засобів впливу.

"Можна лише абстрактно припустити, що, коли якийсь банк купує інший за кордоном, він звертається у Центробанк своєї країни за дозволом.

Однак, якщо цей Центробанк отримує інформацію, що така угода може поставити під загрозу фінансове положення країни, або інформація, надана іноземним банком про свій стан, справ є недостовірною, він мусить заборонити угоду до з’ясування всіх обставин" – зазначив експерт.

Водночас Олександр Сугоняко висловив впевненість, що у випадку із "Укрсоцбанком" не може йти мова про якесь порушення чи викривлення фактів.

“Ті, хто приймав рішення про купівлю Укрсоцбанку, отримали вичерпну та достовірну інформацію, а тому затримка із Центробанком Італії не має зупинити їх. На жаль, наші внутрішні проблеми були перенесені на міжнародний рівень, що не робить нам честі.” – заявив він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!