Відбудова не на часі?
PROMOTED

Відбудова не на часі?

Середа, 8 листопада 2023, 13:00 -
Європейські партнери допомагатимуть відновити об’єкти в постраждалих українських громадах

В Україні діють кілька проєктів, які фіксують руйнування, спричинені російським вторгненням.

Коли журналісти запитали керівника одного з них про те, що його дивує, він відповів: "Команда має список зруйнованих об’єктів. Приїжджає, а там уже чистота й порядок. І не видно жодних руїн".

Українці відповідально ставляться до майна і власного, і громадського. На відновлення пошкоджених будівель та інфраструктури оперативно вирушають комунальники, волонтери, місцеве населення.

Бо всі хочуть жити в нормальних будинках, користуватися звичними послугами, їздити на роботу, водити дітей до школи. Ворог дуже хоче вкрасти наше нормальне життя, але українці не дають і не дадуть цього зробити.

Попри цю доволі зрозумілу позицію, у закордонних ЗМІ періодично обговорюють своєчасність відбудови українських населених пунктів. Мовляв, під час пожежі ремонт не роблять от коли все завершиться, тоді й почнемо відновлювати.

Спроби вітчизняних спікерів пояснити, що не можна поставити життя на паузу, іноді бувають успішними.

А воно дійсно триває. Відбудовою постраждалих об’єктів займаються по всій країні. Щоправда, можливості організувати процес у всіх різні: ресурси великого міста та малонаселеного селища неспіврозмірні, тоді як значна частина руйнувань випала саме на долю маленьких населених пунктів.

Саме таким громадам допомагає Програма "U-LEAD з Європою".

Як відбудовуватимуть громади

Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку "U-LEAD з Європою", що спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією, за підтримки Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України обрала 100 громад у регіонах, що зазнали найбільших руйнувань унаслідок російської агресії.

Це Донецька, Дніпропетровська, Житомирська, Запорізька, Київська, Миколаївська, Сумська, Харківська, Херсонська й Чернігівська області.

Через Програму "U-LEAD з Європою" уряд Німеччини планує підтримати в цих громадах маломасштабну відбудову. Місцеві жителі зможуть отримати транспорт, будівельні інструменти й обладнання.

Докладніше умови ініціативи пояснюють у німецькому товаристві міжнародного співробітництва "GIZ Україна", яке впроваджує Програму "U-LEAD з Європою".

Громада має змогу отримати один транспортний засіб для підтримки відбудови. Транспортні засоби закуповуються в Європейському Союзі та доправляються безпосередньо в той чи інший український населений пункт. У межах проєкту громада також отримує заздалегідь визначений великий набір інструментів й обладнання (т.з. "тулкіт") для здійснення робіт із ремонту та відбудови.

Чому з’явилася ініціатива

Підтримання маломасштабної відбудови стало можливим завдяки спеціальному додатковому фінансуванню від уряду Німеччини. Але й до цього траншу "U-LEAD з Європою" активно допомагала Україні.

Програма почала працювати ще у 2016 році й була спрямована на розширення можливостей місцевого самоврядування.

Але 24 лютого 2022 року плани довелося скоригувати. Нині спеціалісти проєкту, а це 180 фахівців, зосередилися на допомозі українцям у часи війни та відбудови.

Сотні громад отримали пакети екстреної допомоги. Для територіальних громад по всій країні було організовано заходи, присвячені енергонезалежності, психологічній допомозі, соціальним питанням, безпеці, продовольчій кризі тощо.

За сприяння U-LEAD після початку повномасштабної війни приблизно 70 муніципалітетів із 17 країн ЄС були залучені до допомоги українським громадам, що постраждали від російської агресії.

Нині більшість цих партнерських зв’язків спрямовано на відбудову територіальних громад, планування їх відновлення, розробку та реалізацію відповідних проєктів, але також і на перспективу подальшої тіснішою повоєнної співпраці.

 

Тож чи на часі

Ця підтримка доводить, що чимало європейців розуміють справжні виклики, які стоять перед українцями. Ми хочемо продовжувати нормальне життя, але потребуємо допомоги задля його повернення.

Задля відбудови наших великих міст, маленьких селищ та сіл. І питання "Чи це на часі?" ніхто не має права нам ставити. Як то кажуть, нам своє робити. Ми й робимо.