Міні-АЕС для України: чи врятують країну малі модульні реактори, про які згадував Зеленський

Міні-АЕС для України: чи врятують країну малі модульні реактори, про які згадував Зеленський

П'ятниця, 18 листопада 2022, 14:30 -
колаж Андрія Калістратенка
Сполучені Штати та Україна мають намір виробляти малі модульні реактори. Що відомо про цю технологію і наскільки швидко можна реалізувати такий проєкт?

Поки щодня без електрики перебувають 10 млн українців, а росіяни продовжують нищити енергетичну інфраструктуру, влада заявляє про намір почати будівництво малих модульних реакторів (ММР).

Напередодні найскладнішої зими в історії незалежної України такі заяви більше нагадують обіцянки попередньої влади запустити в Україні Hyperloop. Хоча, імовірно, реалізувати проєкти з модульними реакторами все-таки реальніше. 

Уповноважений президента США з питань клімату Джон Керрі та міністр енергетики України Герман Галущенко вже анонсували пілотний проєкт. Напередодні Володимир Зеленський наголошував, що Україна опрацювала план будівництва малих модульних реакторів для вироблення електроенергії.

Малі модульні реактори – це нова технологія, яка поки не використовується в розвинутих країнах. Є кілька маловідомих проєктів у Росії та Китаї, але вони навряд чи будуть широко застосовуватися у світі. Фахівці стверджують, що майбутнє – за американськими розробками.

Реклама:

ММР мають чимало переваг порівняно з реакторами, встановленими на атомних електростанціях.

Серед ключових – відносно компактний розмір, що дозволяє використовувати їх у невеликих містах, на промислових майданчиках та плавучих платформах. Крім того, вони набагато безпечніші за ті, що працюють на АЕС.

Що відомо про нову технологію та коли її можна впровадити в Україні? Пояснює колишній керівник Державної інспекції з ядерного регулювання Георгій Плачков.

Що таке малий модульний реактор?

Малі модульні реактори – це нова технологія, що розвивається в усьому світі.

Малими їх називають через відносно невеликі потужність, до 300 МВт проти 950 МВт на АЕС, та розміри. Якщо традиційний реактор займає площу близько 400 тис кв м, то ММР – 40 тис кв м.

Що одна відмінність – вони складаються з модулів, які можуть виготовлятися на заводах та збиратися в місці їх розташування.

Як вони виробляють електроенергію?

Фізика процесу у малих модульних реакторів така ж, як і у великих.

У ММР проходить той самий процес ядерного поділу, як у звичайних реакторах, які експлуатує "Енергоатом": уранові паливні стрижні в реакторі за допомогою ланцюгової ядерної реакції нагрівають воду у внутрішньому контурі.

Після цього нагріта вода передає температуру в зовнішній паровий контур, пара рухає турбіну, яка виробляє електрику.

У чому їх основна перевага?

Насправді їх багато, але основна перевага – відносно невеликий розмір порівняно з традиційними реакторами, що працюють на АЕС.

ММР можна виготовляти на заводі, а потім відносно легко переміщати на спеціально підготовлений майданчик і на ньому збирати.

Крім того, малий модульний реактор дешевший за великий. Точна ціна ММР поки не відома, будівництво ж одного реактора для АЕС оцінюється 10 млрд євро.

Наскільки широко ця технологія використовується у світі?

У світі багато таких проєктів, але вони ще не реалізовані.

Найближче до отримання дозвільних документів для першої промислової експлуатації ММР перебуває компанія NuScale Power, яка отримала перші схвалення від американського регулятора.

 
Малі модульні реактори NuScale Power
джерело: NuScale Power

Окремі секретні проєкти є в Китаї, Росії та Аргентині, які навряд чи будуть широко запроваджуватися у світі.

Чи можуть малі модульні реактори замінити великі АЕС?

Великі реактори на АЕС будувалися для виробництва базової генерації. Вони найбільш ефективні на максимальній потужності, тому найближчим часом будуть затребувані.

Малі модульні реактори на першому етапі можуть розглядатися як заміна тепловій генерації. В Україні багато ТЕС, термін експлуатації яких закінчується.

Крім того, майданчики теплових електростанцій можна використати для будівництва ММР, бо там є електрична інфраструктура. Такий проєкт легше реалізувати.

Малі модульні реактори можуть замінити теплові електростанції?

Як стверджують експерти, ці установки виводяться на пік потужності за 28 хв, а на "нуль" – за 24 хв. Таких можливостей на великих АЕС немає.

ММР можна використовувати для виробництва базової електроенергії, тепла для міст-супутників, а також як маневрову потужність для "зеленої" енергетики.

США планують будувати малі модульні реактори поруч з великими сонячними електростанціями.

Який у них термін експлуатації?

Усе залежить від проєкту, але йдеться про великий термін експлуатації – 40-80 років.

Наскільки модульні реактори безпечні?

Це реактори нового покоління. Випробування показали, що в них враховані всі розробки щодо безпеки.

ММР вважаються більш безпечними за великі. Про це говорив і президент Володимир Зеленський: "ММР в Україні планують розмістити у важкодоступних місцях, де їх не дістануть ракети російських терористів".

Чи реально виробляти малі модульні реактори в Україні?

Для реалізації таких проєктів в Україні є технології, досвід та фахівці. В Україні навіть можна виробляти частину обладнання. Ключові проблеми – війна та гроші.

Навряд чи хтось візьметься встановлювати ядерні реактори в країні, де над атомними електростанціями регулярно літають ракети, а найбільша в Європі Запорізька АЕС окупована озброєними людьми.

"Не можна говорити, що ця модель запрацює вже завтра", – сказав Зеленський.

Коли можна реалізувати такий проєкт?

Підготовчі роботи в Україні вже велися. Відомі й прогалини в законодавстві.

Крім змін до законодавства, необхідно розробити техніко-економічне обґрунтування. Це перший документ, у якому проєктна організація зробить усі розрахунки. Необхідно також обрати майданчик, на якому планується розмістити об’єкт.

Далі слід ухвалити закон про розміщення ядерної установки, отримати дозволи на будівництво. Після цього можна починати роботи відповідно до будівельних норм та ядерного законодавства.

Наступні кроки – отримання ліцензій на блок та персонал, отримання дозволу на введення в експлуатацію та рік дослідно-промислової експлуатації.

Однак спочатку уряд США повинен передати українському уряду технологію та вказати умови її використання.

Починати роботи фахівці з ядерної безпеки радять після того, як нова технологія пропрацює мінімум рік в іншій країні.

"Ми пережили Чорнобиль і маємо використовувати тільки перевірені технології. Не хотілось би стати полігоном для випробувань. В Україні ММР можна будувати через три-пʼять років після його перевірки в роботі", – вважає Плачков.

"Перший малий модульний реактор у світі повинні запустити у 2027 році, тому в найближчій перспективі для України це не актуальне питання", – підсумував директор Центру дослідження енергетики Олександр Харченко.

Реклама: