Зеленський проти Ахметова: хто виграв бій за мільярди виробникам "зеленої" електроенергії

Зеленський проти Ахметова: хто виграв бій за мільярди виробникам "зеленої" електроенергії

Вівторок, 16 листопада 2021, 09:30 -
колаж Андрія Калістратенка
Володимир Зеленський пішов в атаку на Ріната Ахметова, використовуючи інструмент "телефонного права", а коли воно не спрацювало – в хід пішли кадрові ротації. Що за скандал стався напередодні навколо боргів "зеленим"?

Криза в стосунках Офісу президента і найбагатшого бізнесмена України стає все більш очевидною. Схоже, у Зеленського вирішили серйозно взятися за економічні інтереси Ріната Ахметова, аби примусити його до миру на прийнятних для влади умовах.

На вихідних справжній трилер розгорнувся навколо виплат боргів виробникам "зеленої" електроенергії. Їх повинно було здійснити держпідприємство "Гарантований покупець" з цільових коштів, отриманих від розміщення облігацій "Укренерго".

Однак у Зеленського вирішили, що кошти повинні отримати не всі. "Навіщо підсилювати ДТЕК, коли той веде проти влади інформаційну війну?" – пояснює логіку співрозмовник ЕП в Офісі президента.

Прем’єр Денис Шмигаль у п’ятницю в телефонному режимі наказав голові "Гарантованого покупця" Костянтину Петриковцю "притримати" гроші для Ахметова, однак останній ослухався та підписав платіжне доручення про пропорційний розподіл коштів між усіма гравцями включно з ДТЕК.

Реклама:

За це Петриковця, якого вважають близьким до групи ДТЕК, звільнили на позачерговому засіданні Кабінету міністрів у суботу ввечері.

Що сталося навколо виплат боргів перед виробниками "зелених" кіловат-годин та хто не отримав гроші?

Борги перед "зеленими"

Першочергова функція державного підприємства "Гарантований покупець" – продаж населенню електроенергії, яку виробляють "Енергоатом" та "Укргідроенерго".

Другорядна, але не менш важлива функція, – викуп енергії, яку виробляють з відновлюваних джерел (ВДЕ), за "зеленим" тарифом та її продаж на аукціонах за ринковою ціною.

Тариф на "зелену" електроенергію в Україні значно вищий за ринкові ціни, тому різниця у вартості повинна покриватися коштом тарифу на передавання системного оператора "Укренерго", який сплачують усі споживачі.

Реалізація цієї моделі дала збій. Через відсутність коштів "Гарантований покупець" за кілька років накопичив багатомільярдні борги перед "зеленими" виробниками, "Енергоатомом" та "Укргідроенерго".

У листопаді 2021 року загальна сума боргу перед виробниками електроенергії з відновлюваних джерел перевищила 25 млрд грн. Аби розрахуватися з ними, держава взяла необхідну суму в борг.

Облігації "Укренерго"

На початку листопада державна компанія "Укренерго" розмістила єврооблігації на 825 млн дол під 6,7% річних. Гарантом повернення коштів виступив уряд, тобто всі платники податків.

Отримані кошти мали чітке цільове призначення: виплата боргів перед ВДЕ-виробниками.

"Укренерго" направило на рахунки "Гарантованого покупця" в Ощадбанку 19,3 млрд грн. Очолюване Петриковцем підприємство мало розподілити цю суму між гравцями ринку, де найбільша частка – близько чверті – належала ДТЕК.

Утім, через погіршення відносин між Офісом президента та олігархом виплати останньому вирішили притримати.

"Щоб дати шанс донецькому бізнесмену одуматися та зменшити рівень критики на своїх телеканалах", – розповів про мотиви влади співрозмовник видання в ОП.

Заблокувати виплати мав керівник "Гарантованого покупця" Петриковець. Він відмовився це робити і втратив посаду.

Звільнення голови ГП: дві версії

У суботу ввечері Шмигаль терміново зібрав засідання уряду з однією метою: звільнити Петриковця. Сторони конфлікту озвучили дві версії події.

Звільнений заявив про тиск з боку Кабінету міністрів з метою примусити його здійснити виплати "зеленим", але з одним винятком. Гроші мали отримати всі, крім компанії Ахметова.

За даними джерел ЕП, Петриковцю телефонував Шмигаль, однак перший вирішив не виконувати наказ прем’єра і підписав платіжне доручення про переказ коштів усім ВДЕ-виробникам.

Хоча Петриковець діяв у рамках закону, гроші були заблоковані на рівні виконавця платіжного доручення. Дзвінок від влади отримав голова правління державного Ощадбанку Сергій Наумов.

Другу версію озвучило Міністерство енергетики: Петриковця звільнили за непрофесіоналізм та дії, які могли завдати збитків державному підприємству.

Йдеться про історію, яка трапилася влітку. Наприкінці липня "Гарантований покупець" продав великий обсяг електроенергії перед підвищенням "прайс-кепів" (цінові обмеження на ринку електроенергії).

На аукціоні державне підприємство продало 829,8 тис МВт-год на вересень-грудень за ціною 1 500 грн за МВт-год.

"На ринку ця електроенергія коштувала на 50% дорожче. Тобто держпідприємство могло отримати на 600 мільйонів гривень більше", – каже голова парламентського комітету з ПЕК Андрій Герус.

Про плани підвищити "прайс-кепи" говорили на антикризовому енергетичному штабі. Петриковець не міг цього не знати, однак він провів аукціон. Збитки від цієї угоди оцінюються сотнями мільйонів гривень.

Близько 70% обсягів проданої за низькими цінами електроенергії купили два трейдери: "Д. Трейдинг" Ріната Ахметова та "Юнайтед енерджі" Ігоря Коломойського.

Повірити у версію Міненерго важко: подія сталася ще влітку, але звільняти Петриковця впродовж трьох місяців ніхто не поспішав.

Була одна невиразна спроба зробити це через парламентський запит до президента. Правда, підтримали таке звернення лише 145 депутатів. Як уміють звільняти, коли є політична воля, добре показали події суботи.

Перше завдання нового керівника

Замість звільненого Петривця на тому ж засіданні уряду тимчасовим керівником "Гарантованого покупця" призначили Вадим Улида. У понеділок колективу підприємства його представив міністр енергетики Герман Галущенко.

Зі слів останнього, першим завданням Улиди мало б стати "забезпечення термінових виплат виробникам "зеленої" електроенергії". Чи впорався з ним новий керівник? Так, але тільки частково.

У понеділок з 19,3 млрд грн виробникам "зеленої" електроенергії направили 16,3 млрд грн. За даними джерел ЕП, "Гарантований покупець" розрахувався з усіма, крім ДТЕК, як і планували в Офісі президента.

Борг перед компанією Ахметова становить близько 3,4 млрд грн. Вочевидь, ДТЕК отримає всі кошти, оскільки вони мають цільове призначення і можуть бути направлені лише на погашення боргів перед "зеленими".

Утім, ситуація вже набула широкого розголосу і в боротьбі з Ахметовим влада ледь не нашкодила інвестиційному клімату України. Міжнародні інвестори, які вклали в "зелену" енергетику країни понад 3,5 млрд дол, отримали сигнал про відсутність однакових правил для всіх гравців ринку.

Реклама: