Фото майбутнього. Siri, зроби знімок дівчини в купальнику на пляжі

Фото майбутнього. Siri, зроби знімок дівчини в купальнику на пляжі

Вівторок, 13 серпня 2019, 14:30 -
Adobe
Як штучний інтелект змінюватиме візуальну реальність в майбутньому, і чому це реально?

Ще недавно аби уявити, як ми будемо виглядати через 30 років, треба було розглядати фото батьків, бабусь і дідусів. Зараз нас за секунду робить старими FaceApp. Користувачі почали тестувати додаток, не замислюючись, що він збирає особисті дані.

 
джерело: FaceApp

Потрібно бути обережним, використовуючи будь-які онлайн-сервіси. Фоторедактори — не виняток. Обробку фото з використанням штучного інтелекту (ШІ) застосовують не тільки для розваги, а й при вирішенні бізнес-завдань і в наукових цілях.

Нова революція у фотографії

У найближчі роки всі досягнення в галузі фотографії будуть пов'язані з розвитком ПЗ, а не оптики чи сенсорів. Сервіси з ШІ уміють змінювати первинні зображення до невпізнання, все більше віддаляючи результат від оригіналу.

Це дозволить слабким камерам, наприклад, у безпілотних літальних апаратах, випередити професійні камери за рівнем деталізації знімка.

Реклама:

Обробка зображень також важлива для аерокосмічної галузі. За даними Royal Astronomical Society, ШІ допоміг розпізнати зображення кластерів і великих скупчень галактик на фотографіях космосу.

Програма, яка аналізувала фото з космосу, виявилася корисною для вивчення розвитку природних систем. Останні покоління телескопів дозволяють астрономам наносити на карту космосу об'єкти й аналізувати Всесвіт. Штучний інтелект пророкує нові відкриття.

"Очікуваний обсяг ринку ПЗ для редагування знімків до 2024 року перевищить 1 млрд дол. Зростання пояснюється технологічним вдосконаленням камер, попитом на високоякісні зображення і збільшенням кількості смартфонів з дисплеями високої роздільної здатності. Попит зростає в основному у В2В-напрямку.

"Ми стежимо за проектами в сегменті. Одна з наших інвестицій, Meero, застосовує ШI для вирішення проблем фотографів і їх бізнесів. Платформа бере на себе рутинну роботу фотографів, від виставлення рахунків до постобробки знімків, залишаючи людям креативну частину. Стартап залучив 230 млн дол", — говорить інвестиційний директор венчурного фонду GR Capital Денис Дмитренко.

Гонка технологій

Виробники смартфонів зосереджені на впровадженні інструментів ШІ для миттєвої обробки знімків. Таку перевагу відразу оцінять користувачі.

В Apple показали чіп A11 Bionic для iPhone. Його мікросхема розроблена для розпізнавання зображень, облич і роботи з AR-додатками. Рік тому Apple представила HEIF — формат для збереження зображень, який удвічі підвищує їх якість порівняно з JPEG.

Google не відстає. У Pixel 2 є чіп для обробки зображень в режимі реального часу.

Китайський виробник Huawei випустив смартфон P20 Pro з чотирма камерами. У нього є кілька функцій на основі ШІ. Апарат розпізнає 500 сценаріїв фотографії, наприклад, пейзаж або груповий портрет, а нічний режим зйомки моментально обробляє "шумні" фото.

"ШІ будуть все частіше використовувати для обробки зображень. Машина може навчитися їх редагувати, запозичуючи досвід фотографів і ретушерів. Технології вже коригують баланс білого, експозицію, деталізацію і чіткість. Наприклад, фільтр у Luminar покращує зображення одним натисканням", — зазначив CEO компанії Skylum Олександр Цепко.

Фото нового тисячоліття

Технології ШІ в поєднанні з фото можуть розважати, не збираючи особисті дані. Розроблений українською командою сервіс Reflect дозволяє змінювати обличчя на фото, замінювати обличчя портретами та скульптурами. За допомогою Reflect кожен може відчути себе знаменитим актором або спортсменом.

Складна начинка з ШІ зберігає міміку іншої людини, а не просто вставляє лице. Це дозволяє реалістично комбінувати обличчя. Користувачі люблять програму не за складну технічну начинку, а за можливість фантазувати. З фото Ілона Маска і Дуейна Джонсона, наприклад, вийшов вірусний колаж.

 
джерело: Twitter-акаунт @elonmusk

Іноді розваги можуть бути не такими безпечними. Сервіс DeepNude використовував нейромережу, щоб видаляти одяг на фотографіях жінок і домальовувати оголені частини тіла. Для отримання "голого фото" було достатньо завантажити початкове зображення і почекати 30 секунд.

Додаток став доступним 23 червня 2019 року. Увечері того ж дня платформа не витримала навантаження через велику кількість охочих віртуально роздягнути жінок (з чоловіками програма працювати не вміла).

 
джерело: DeepNude

Сервіс обурив правозахисників і звичайних користувачів, які звинуватили розробників у вторгненні в приватне життя. Уже 27 червня в Twitter-акаунті розробника з'явилося повідомлення, що DeepNude закривають.

"Ось і вся коротка історія DeepNude. Цей проект створили для розваги. У команді не могли припустити, що додаток стане вірусним, і трафік не вдасться втримати під контролем", — йдеться у твіті.

Цей випадок показує, як спільнота регулює використання технологій, що можуть порушувати особистий простір. Чи вийде і далі знаходити баланс між розвитком технологій і людськими цінностями?

Фоторедактори майбутнього

З появою перших у світі фотографій почала розвиватися ретуш. Згодом перо і білила замінив Photоshop, на черзі — ШІ. У феномені фальсифікації фото нема нічого нового, але у світі, де кожен може організувати масовий штурм Зони 51 за допомогою соцмережі, ставки зросли.

Технологія DeepFake "оживляє" Мону Лізу, щоб та розмовляла і співала, повертає на екрани принцесу Лею і створює відеозвернення президента, яке важко відрізнити від справжнього.

 
джерело: Youtube-канал Egor Zakharov

Кожен власник смартфона зможе згенерувати фото і відео з президентом Америки. Це знизить довіру до неперевірених фотографій і потребуватиме обов'язкових процедур для підтвердження автентичності зображень.

Урядове агентство США DARPA вже фінансує дослідження з виявлення спотворених зображень в рамках програми Media Forensics. Вона підтримує дослідження Adobe з виявлення змінених рис обличчя на фото.

Нейромережу навчали розпізнавати, чи було обличчя на знімку відретушоване за допомогою функції Face Aware Liquify. Adobe шукає антидот для своїх розробок.

 
джерело: блог adobe.com

Розробники програмного забезпечення вважають, що ШІ візьме на себе багато рутинних завдань фотографів і ретушерів. ПЗ зможе миттєво стилізувати зображення під роботи відомих художників і фотографів.

"Поки тільки людина може вирішити, наскільки природно виглядає фоторетуш. ШІ не здатний обробити фото так, щоби після його публікації ніхто не здогадався, що зображення редагували.

Читайте також
Як прогресує штучний інтелект: звіт про останні досягнення
Розробник штучного інтелекту Родні Брукс: як 5G дозволить ШI впливати на демографію і клімат
Diversity tech: як штучний інтелект допомагає людям з поганим слухом

Звичайно, ми розуміємо що алгоритми ШI будуть розвиватися, і в майбутньому плануємо використовувати штучний інтелект в додатку", — говорить співзасновник сервісу для ретуші фото RetouchMe Олександр Лозицький.

Креативність залишається прерогативою людей: тут нейромережі не здатні конкурувати з мозком людини. Алгоритми, які ідентифікують пікселі, можна буде використовувати для створення зображень без участі фотографа.

"Siri, зроби фото дівчини в синьому купальнику, що біжить по вечірньому пляжу". Можливо, саме так стануть створювати знімки в майбутньому. Досить буде описати бажане зображення, щоб отримати від ШІ кілька варіантів.

Багато хто стурбований зміною парадигми у сфері фотографії, спричиненою розвитком ШI. Однак варто погодитися з технічним директором маркетплейсу фотографій EyeEm Рамзі Ризком: "Якщо машини стануть достатньо розумними, щоб захопити світ, фотографії будуть турбувати нас найменше".

Реклама: