Платоспроможність "Нафтогазу" залежить від зовнішніх джерел?

Вівторок, 12 травня 2009, 19:19

Фінансово-господарська діяльність НАК "Нафтогаз України" має закритий, непрозорий характер.

Про це повідомляє агентство "УНІАН" з посиланням на результати аудиту Рахунковою палатою України компанії щодо використання бюджетних коштів і забезпечення повноти надходжень до державного бюджету від видобування, транспортування і реалізації природного газу.

"Інформація про її фінансовий стан і зовнішньоекономічні зв`язки суперечлива. Платоспроможність компанії залежить від зовнішніх фінансових джерел, а фінансова стійкість, рентабельність і темпи економічного зростання компанії низькі. До того ж, з року в рік збільшується заборгованість споживачів за використаний природний газ", - говориться в повідомленні Рахункової палати.

У повідомленні також наголошується, що державний керівник компанії - Міністерство палива і енергетики України фактично відсторонилося від контролю з боку держави за діяльністю НАК "Нафтогаз України".

Реклама:

Через безконтрольність Мінпаливенерго впродовж 2006-2008 років фінансові плани НАК "Нафтогаз України" щорічно затверджувалися зі значним запізненням.

При цьому фінансовий план НАК "Нафтогаз України" на 2009 рік не збалансований і передбачає надходження значних обсягів бюджетних коштів - 7,7 млрд. гривень, тоді як державним бюджетом на 2009 рік затверджена компенсація в сумі лише 1,6 млрд. гривень. Фактично в плані вже закладено дефіцит на рівні 6,1 млрд. гривень.

До того ж, фінансовий план затверджено за відсутності розподілу (балансу) газу по Україні на 2009 рік.

Рахункова палата відзначає, що річні бухгалтерські баланси і фінансові звіти також не затверджувалися міністерством.

До цих фінансових документів не допущена власна ревізійна комісія правління НАК "Нафтогаз України".

Такі дії призвели до використання з порушеннями чинного законодавства майже 6 млрд. грн., одержаних як прибуток за результатами діяльності.

Стрімко зросли невиробничі витрати, а резерв сумнівних боргів компанії за останні два роки збільшився майже в 15 разів.

"При складному фінансовому стані компанії мільйони гривень йдуть на доброчинність, спонсорство, інші невиробничі витрати", - зазначається в повідомленні.

При цьому в ньому підкреслюється, що в 2006-2008 роках компанія взагалі не перераховувала до державного бюджету дивіденди.

З урахуванням підконтрольних компанії структур до державного бюджету не надійшло таких платежів на суму 3,7 млрд. гривень.

Водночас компанія одержала за зазначений період від власних інвестицій дивідендів на суму більш як 1 млрд. гривень.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: