Російські компанії через стрибок курсу долара втратили 300 мільярдів

Четвер, 28 травня 2015, 12:37

Різке падіння рубля в 2014 році дорого обійшлося російським компаніям.

Про це йдеться в аналізі звітності 30 найбільших по виручці російських компаній, який зробило "РБК".

З'ясувалося, що валютні свопи в 2014 році були у 14 з них, і тільки три виграли від цього (ще одна компанія заробила на нафтових ф'ючерсах). Загальні втрати, які знайшли відображення в їх звітностях, перевищили 317 млрд руб.

Це не означає, що компанії понесли прямі збитки на таку суму в минулому році, говорить виконавчий директор Асоціації професійних інвесторів (АПІ) Олександр Шевчук.

Реклама:

"Зобов'язання за операціями в залежності від умов угод фактично можуть бути виконані і наступним періодом", - пояснює він.

У ряді випадків, наполягають опитані РБК компанії, збитки носили "паперовий" характер і були пов'язані з переоцінкою справедливої вартості фінансових інструментів.

Про свої невдачі з деривативами за підсумками минулого року відзвітувала, зокрема, "Транснефть".

 натисніть для збільшення

Ще більші, ніж у "Транснефти", втрати від операцій з похідними фінансовими інструментами показала у звітності за 2014 рік "Роснефть".

Її чистий збиток від таких угод виріс в порівнянні з 2013 роком у 30 разів, до 122 млрд руб.

На підставі власного аналізу учасники асоціації прийшли до висновку, що у більшості компаній (у тому числі у "Роснефти", "Аерофлоту" і "Уралкалія") втрати по таких угодах "в значній частині" компенсувалися зростанням рублевого еквівалента валютної виручки.

Велика частина втрат (10,5 млрд руб.) - це "паперова" переоцінка справедливої вартості - тобто оцінка того, що компанія може заплатити, а може і не заплатити в майбутньому в залежності від ринкової ситуації, говорить співробітник "Аерофлоту".

Фактичні платежі авіакомпанії в 2014 році склали, за його словами, 2,8 млрд руб. Представник РЖД також говорить, що торішні втрати монополії на свопи (12,8 млрд руб) відображають бухгалтерський збиток.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!