Товарообіг між Білоруссю й Україною знизився

П'ятниця, 12 липня 2013, 16:25

За підсумками п'яти місяців поточного року спостерігається зниження товарообігу між Україною і Білоруссю в порівнянні з попереднім роком - за рахунок зниження поставок нафтопродуктів в Україну.

Про це під час щорічного семінару керівників диппредставництв і консульських установ Білорусі журналістам повідомив надзвичайний і повноважний посол Республіки Білорусь в Україні Валентин Величко, передає "Укрінформ".

"У 2012 році наш товарообіг наблизився до 8 млрд доларів, позитивне сальдо становило 3,2 млрд доларів. Цього року за рахунок нафтопродуктів є деяке зниження. За підсумками п'яти місяців товарообіг становив 2,6 млрд доларів при позитивному сальдо 916 млн доларів", - сказав він.

Водночас, Величко повідомив, що сьогодні перед Білоруссю поставлено серйозне завдання з нарощування експорту в Україну, а також збереження позитивного сальдо.

Реклама:

"Думаю, це завдання буде виконано", - зазначив дипломат.

Як відомо, Білорусь знизила поставки нафтопродуктів в Україну в січні-квітні 2013 року на 23,1% в порівнянні з січнем-квітнем 2012 року до 964,85 млн доларів. У фізичному вираженні експорт зменшився на 22,4% - до 967,2 тисячі тонн.

За деякими даними, однією з причин такого зниження продажу білоруського автомобільного палива є припинення виробництва в Білорусі біодизелю з поліпшеними характеристиками. Його основою торік була сировина, що імпортується з РФ. Внаслідок внесення змін в законодавство Митного союзу, виробництво сублімованих нафтопродуктів (розчинники, розбавлювачі та мастильні масла) в Білорусі фактично закрилося.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!