Думка експерта: Держборг зростатиме більш високими темпами у ІІ половині 2013

Четвер, 27 червня 2013, 17:09

Державний борг України продовжить зростати більш високими темпами в річному вираженні в ІІ половині 2013 року.

Про це заявила головний економіст Dragon Capital Олена Білан.

За словами експерта, динаміку держборгу в травні визначали зовнішні зобов'язання, а саме погашення кредитів МВФ у сумі 1,3 млрд доларів з боку уряду і НБУ.

"Уряд не виходив на зовнішні ринки минулого місяця, таким чином, його сукупний зовнішній борг зменшився на 3,8% до 38 млрд доларів (+4,8% р / р). На внутрішньому ринку було здійснено чистий обсяг розміщень доларових ОВДП на суму 0,5 млрд доларів і гривневих паперів на 2,3 млрд гривень (0,3 млрд доларів), в результаті чого сукупний внутрішній борг становив 31 млрд доларів (+2,8% і +27%)", - говорить Білан.

Реклама:

За її словами, держборг продовжить скорочуватися в червні, оскільки уряд погасив єврооблігації на суму 1 млрд доларів (11 червня), не виходячи на зовнішні ринки з метою здійснення рефінансування (хоча було залучено 4,3 млрд гривень на внутрішньому ринку).

"Разом з тим, враховуючи суттєві потреби у фінансуванні дефіциту держбюджету, а також виникнення нових гарантованих зобов'язань (передбачених у розмірі 6,3 млрд доларів або 50 млрд гривень в 2013 році), ми прогнозуємо, що держборг продовжить зростати більш високими темпами в річному вираженні у другій половині 2013 року. Ми очікуємо, що держборг України збільшиться до 42% ВВП в 2013 році і 47% ВВП в 2014 році ", - підсумувала експерт.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!