"Регіонал" хоче змінити правила маркування яєць

П'ятниця, 14 червня 2013, 20:07

У Раді зареєстровано законопроект, який пропонує відрегулювати вимоги до виробництва та маркування харчових яєць в Україні відповідно до норм ЄС.

Автором законопроекту № 2295а є народний депутат Олег Шаблатович від фракції Партії регіонів.

Згідно із пояснювальною запискою, узгодження принципів держрегулювання якості та безпеки харчових продуктів із законодавством ЄС та вимогами СОТ передбачено Національним планом дій на 2013 рік.

"Яйця є одним з ключових продуктів для життя і здоров'я населення України, тому вимоги до їхньої якості та безпеки мають бути законодавчо закріплені і умови їх виробництва детально регламентовані", - зазначено в документі.

Реклама:

Законопроект, зокрема, передбачає встановлення вимог до виробників і пакувальників яєць на етапах від виробництва і до реалізації, визначає правила класифікації та маркування яєць, а також державного контролю цих процесів.

Відповідно до законопроекту, маркування яєць повинно містити інформацію про клас, категорії (залежно від ваги), дату кладки, терміни зберігання, а також код виробника. При цьому код і дату випуску маркує виробник, решта даних - пакувальник.

Автор документа також пропонує одночасно перевозити в транспорті яйця однієї категорії не більше ніж п'яти дат сортування.

Очікується, що прийняття цього закону сприятиме захисту прав споживачів і зростанню експортного потенціалу України.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!