У Латинській Америці створять єдиний ринок і аналог Шенгену

Понеділок, 27 травня 2013, 11:58

Саміт Тихоокеанського альянсу, членами якого є Колумбія, Перу, Мексика та Чилі, завершився проривними домовленостями.

Лідери чотирьох країн погодили взаємне скасування мит, створення спільних диппредставництв у ряді країн і введення єдиної візи для громадян держав, що не входять до альянсу, пише "Комерсант-Україна".

Тихоокеанський альянс був створений лише рік тому, проте в перспективності проекту експерти не сумніваються.

"У інтеграційних процесах в регіоні зазвичай багато словоблудства, проте цей альянс дійсно обіцяє стати проривним", - заявив завідувач лабораторії Інституту Латинської Америки Російської академії наук Віктор Семенов.

Реклама:

За його словами, Мексика - це гігант і мотор розвитку всієї Латинської Америки, Чилі за низкою параметрів наближається до розвинених країн, а Перу і Колумбія демонструють високі темпи економічного зростання.

На частку цих країн припадає 35% ВВП Латинської Америки (2 трлн доларів) і 50% сукупного експорту.

Головною метою об'єднання декларується просування інтересів Колумбії, Перу, Мексики і Чилі в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні.

Мексику турбує той факт, що в 2012 році обсяги експорту товарів до Китаю становили 5,7 млрд доларів, а обсяги імпорту - 56,9 млрд доларів. Розвиток Тихоокеанського альянсу, як сподіваються його учасники, дозволить зменшити цей розрив.

Втім, для цього учасникам об'єднання доведеться спочатку зруйнувати внутрішні бар'єри.

"У нас є багато туристичних місць, які ми можемо ефективно використовувати", - обґрунтував необхідність "латиноамериканського Шенгену" президент Колумбії Хуан Мануель Сантос.

У цілому ж Тихоокеанський альянс багато в чому йде по шляху Євросоюзу, причому випереджаючими темпами - від моменту створення спільного європейського ринку до підписання Шенгенської угоди пройшло 28 років.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!