Думка експерта: Україні краще не затягувати з оскарженням газового контракту з РФ

Четвер, 14 березня 2013, 09:28

Україна з кожним роком втрачає шанси на оскарження Контракту на купівлю-продажу природного газу, укладеного між "Нафтогазом" і "Газпромом".

Про це заявив адвокат, старший партнер ЮФ "Ілляшев та Партнери" Роман Марченко.

За його словами, згідно з сформованою практикою, сторона, що заявляє про недійсність контракту, повинна негайно по виявленню відповідних підстав оскаржити контракт в суді. Потім, після декількох років виконання контракту, оскарження буде набагато більш проблематичним, вважає юрист.

"У даному випадку політичне небажання сваритися з Росією превалює над іншими аргументами. Але чим далі, тим більше позиції НАК в потенційній суперечці ослаблюються", - зазначив адвокат.

Реклама:

"Затягуючи зі зверненням до суду, українська влада заганяє себе в ще більш глухий кут", - додав Марченко.

На думку юриста, Україна має всі шанси домогтися в Стокгольмському арбітражі якщо не розірвання контракту, то визнання недійсним його найбільш одіозних положень, зокрема, пункту "бери або плати", що передбачає штрафи за недобір газу.

"Врешті-решт очевидно, що краще відстоювати свої інтереси в арбітражі, ніж купувати європейський газ, знаючи, що контрактом передбачений обов'язок все одно заплатити за весь обсяг законтрактованого російського газу. Для мене, як для юриста, це незрозуміла позиція української сторони", - резюмував експерт.

При цьому він навів як приклад успішний досвід деяких європейських компаній, котрі домоглися від "Газпрому" істотних поступок в умовах поставок газу.

Коментуючи раніше озвучену претензію "Газпрому" про стягнення 7 млрд доларів штрафу за недобір газу, згідно принципу "бери або плати", Марченко, сам раніше призначався арбітром у Стокгольмському арбітражі, також рекомендував НАК "Нафтогаз" не затягувати зі зверненням до арбітражу про визнання недійсним зазначеного пункту.

"З урахуванням сформованої практики, така позиція буде сприйматися арбітрами як впевненість української компанії у своїй правоті. Подача ж зустрічного позову по первинному позову Газпрому може бути розцінена як намагання уникнути відповідальності за контрактом", - констатував юрист.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!