Нерезиденти вклали в економіку всього 4,1 мільярда

П'ятниця, 15 лютого 2013, 08:57

У 2012 році в Україну прийшло прямих іноземних інвестицій на 6,01 млрд доларів.

Про це пише "Комерсант-Україна".

Втім, з урахуванням відтоку капіталу і курсових переоцінок приплив інвестицій в країну опинився в півтора рази менше - всього 4,13 млрд доларів. Для порівняння: за підсумками 2011 року в економіку було вкладено інвестицій на 6,47 млрд доларів (з урахуванням відтоку капіталу і переоцінки - 4,55 млрд доларів), пише видання.

Як повідомляється, основний обсяг інвестицій в українську економіку прийшов з Кіпру - чистий приріст вкладів з цієї країни склав 3,92 млрд доларів (95% загального обсягу приросту). Завдяки цьому Кіпр не тільки залишився найбільшим інвестором, але і значно збільшив відрив від Німеччини, яка, займаючи друге місце за обсягом інвестицій, вклала в Україну втричі менше коштів.

Реклама:

З цієї суми 1,81 млрд доларів кіпрських інвестицій було вкладено у фінансовий сектор, 1,29 млрд доларів - у промисловість, ще 476,4 млн доларів - в сектор нерухомості.

"Німецькі інвестори, навпаки, воліли виводити свої капітали з України. За підсумками 2012 обсяг німецьких інвестицій знизився на 1,07 млрд доларів. Таке падіння пояснюється продажем банку "Форум", що раніше належав Commerzbank. Загалом німецькі інвестиції у фінансовий сектор скоротилися з 1,34 млрд доларів до 0,1 млрд доларів", - говориться в повідомленні.

Значний відтік капіталу спостерігався й у Францію (-496,1 млн доларів), що також було викликано складною ситуацією у фінансовому секторі. У минулому році був проданий ПроФін Банк, що належить Societe Generale. Меншими темпами йшли з країни інвестиції зі Швеції (-156,7 млн доларів), Великобританії (-36,9 млн доларів) і Австрії (-17,4 млн доларів), пише газета.

Згідно з повідомленням, значний відтік тут також був зафіксований за статтею "фінансовий сектор". Але в цілому сума прямих іноземних інвестицій, вкладених у фінансовий сектор, за рік практично не змінилася, знизившись на 78,9 млн, оскільки західноєвропейські інвестиції заміщалися кіпрськими.

При цьому російські інвестори не показали значного припливу вкладень. Загальний обсяг інвестицій з РФ в українську економіку зріс на 185,4 млн доларів. Більший обсяг інвестицій в країну прийшов з Віргінських Британських островів (218,9 млн доларів). На цьому тлі пасивними були українські інвестори, які виявили вкладень в інші країни на 154,9 млн доларів - до 6,71 млрд доларів.

Експерти не чекають поліпшення ситуації в нинішньому році.

"По суті, привабливими для реальних інвестицій залишилися лише аграрний і IT-сектор", - вважає експерт Української аграрної асоціації Мар'ян Заблоцький. За даними Держстату, в аграрний сектор в минулому році прийшло іноземних інвестицій на 107,3 млн доларів, тоді як дані по IT-сектору відсутні.

При цьому, за словами Заблоцького, якщо уряд, як обіцяє, посилить контроль над платежами пов'язаних між собою компаній, то формальний приплив інвестицій з Кіпру може різко скоротитися.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!