Думка експерта: План держборгу на 4 квартал не передбачає зовнішніх запозичень

П'ятниця, 5 жовтня 2012, 15:04

Виконання плану за запозиченнями протягом року дозволило в 4 кварталі знизити плановий обсяг залучень на 60%, при цьому єдиним джерелом надходжень буде внутрішній ринок.

Про це заявив начальник відділу аналізу фінансових ринків, ING Bank Україна Олександр Печерицин.

"Мінфін опублікував план з управління держборгом на 4 квартал 2012 року, який передбачає залучення запозичень в обсязі 6,9 млрд гривень, які будуть одним із джерел фінансування виплат за зобов'язаннями на суму 16,4 млрд гривень", - пояснив експерт.

За його словами, весь обсяг запозичень планується залучити з внутрішнього ринку, а зовнішніх запозичень в 4 кварталі не заплановано.

Реклама:

"Уряд поки не виявляє бажання відновити випуск короткострокових ОВДП і продовжить залучати ресурси шляхом розміщення середньо- і довгострокових гривневих, а також середньострокових індексованих облігацій", - зазначив Печерицин.

"Мінфін не планує виставляти на продаж валютні ОВДП на аукціонах, але замість цього починає розміщення валютних облігацій для населення", - нагадав аналітик.

Печерицин повідомив, що рівень валютної ліквідності на початок вересня становив 1,5 млрд доларів, що поряд із залученням 0,6 млрд доларів і відсутністю протягом місяця погашень, на сьогоднішній день має сприяти його зростанню до рівня 2 млрд доларів.

"Такий обсяг ліквідності дозволить уряду покрити всі виплати за валютними зобов'язаннями як мінімум до кінця року, знизивши необхідність у залученні додаткового фінансування", - підсумував експерт.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!